Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Byla to chyba.“ Další nevěsta ISIS (20) se kaje a chce do USA. S džihádistou má syna

Autor: ČTK, bud - 
20. února 2019
21:40

Žena z amerického státu Alabama, která se v Sýrii připojila k Islámskému státu (ISIS), není občankou Spojených států a nemůže se do USA vrátit. Řekl to dnes americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Hoda Muthanaová tento týden v rozhovoru s britským listem The Guardian řekla, že rozhodnutí připojit se k ISIS lituje a že se chce vrátit domů. Stejně se vyjádřila Britka Shamima Begumová, jejíž případ je obdobný a které Británie občanství odejmula. Obě jsou nyní mezi zajatkyněmi z ISIS v Sýrii.

„Myslela jsem si, že jednám správně a ve jménu Boha. Když jsem ale přijela sem a viděla vše na vlastní oči, uvědomila jsme si, že jsem udělala chybu,“ řekla dvacetiletá Muthanaová britskému deníku.

Pompeo dnes oznámil, že tato žena není americká občanka a že jí nebude dovoleno odjet do USA. „Neexistuje žádný právní podklad, platný americký pas ani právo na něj, žádné vízum pro vstup do USA,“ uvedl ministr v prohlášení.

Odjela po maturitě

Muthanaová má 18měsíčního syna a do Sýrie odjela z USA v roce 2014, rok po maturitě a za studií na univerzitě v alabamském Birminghamu. Pochází z rodiny umírněných muslimů a o radikální interpretaci islámu se dozvěděla z materiálů na internetu.

Z Alabamy odletěla do Turecka a odtud se dostala do Sýrie. Asi měsíc po příjezdu se provdala za bojovníka ISIS z Austrálie, který zemřel o několik měsíců později. Vdala se pak ještě dvakrát, podruhé za Tunisana, s nímž má syna. Tento manžel padl v Mosulu a jejím třetím manželem byl Syřan.

Britka se chce vrátit

Podobně Britka Begumová nedávno porodila dítě a chce se vrátit do Británie. Její rodiče jsou z Bangladéše a podle Londýna je tedy možné této ženě odejmout britské občanství, protože jí zbude ještě to bangladéšské. Bangladéšské ministerstvo zahraničí ale uvedlo, že žena není občankou Bangladéše a nepřipadá v úvahu, aby jí bylo povoleno odjet do této asijské země.

Londýňanky Begumová, Amira Abaseová a Kadiza Sultanaová utekly z domova ve věku 15, respektive 16 let. Sultanaová zemřela při náletu v roce 2016. Podobně jako tisíce jiných mladých Evropanů se nechaly nalákat do samozvaného chalífátu, který na obsazených částech Sýrie a Iráku vyhlásil Islámský stát.

Begumová v uplynulých letech porodila dvě děti, které však zemřely v důsledku podvýživy a nemocí. Třetí se jí narodilo v neděli. Nyní se dívka nachází v syrském uprchlickém táboře a chtěla by se vrátit domů.

„V Bangladéši jsem se nenarodila, nikdy jsem tam nebyla a ani nemluvím dobře bengálsky, tak jak mohou tvrdit, že mám bangladéšské občanství?“ svěřila se Begumová blízkovýchodnímu zpravodaji britské BBC. „Mám jediné občanství...a jestliže mi ho vezmete, nemám nic. Nemyslím si, že to mohou udělat,“ dodala s tím, že jde o rozhodnutí, které změní její život, a oni s ní ani nemluvili.

„Při útěku zabíjejí“

„Doufala jsem, že Británie pochopí, že jsem udělala chybu, velkou chybu, protože jsem byla mladá a naivní,“ doplnila. Svůj názor na Islámský stát prý změnila poté, co uvěznil a mučil jejího manžela původem z Nizozemska, který se k radikálům rovněž připojil. Útěk byl podle jejích slov nemožný. „Zabili by vás, kdybyste se o to pokusili,“ uvedla.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Pipina Kotlarova ( 22. února 2019 08:10 )

Je pravda že holky udělali chybu ale my sme křesťani a mněli by sme jim ukazat že sme lepši neš...chybovat může každy.pokud nikoho nezabyli a přestoupi na křesťanctvi tu šanci bych dal...

cotoje ( 21. února 2019 18:54 )

A obrovská chyba by byla kdyby ji byl umožněn návrat jsou to čubiny

Frantisek88 ( 21. února 2019 06:08 )

Chyba byla,ze se rozdilne veci dostali do spolecnosti kde nemaji co delat uz pred hodne roky a tyhle zeny islamskeho statu dostali na *** a ted jako nazpet kdyz to nevyslo,haha.Za vsechny ty hnusarny co uznavali a urcite jeste uznavaji jen dosli kacky a tak ja chudinka se chci vratit.Debilove co maji poteseni z urezavani hlav na ulici a hazeni za ziva do kyseliny a pak jaj to byla chyba a chci se vratit.Vsichni co se pridali k teto odpornosti co se delo by meli byt zapomenuti a nikdy jim neumoznen navrat do civilizovaneho sveta.

činčila ( 21. února 2019 00:56 )

Doufám, že tam ty mrchy nechaj.

yokky ( 21. února 2019 00:28 )

Za chyby se musi Platit!!!!!!!!!!🧔🧔🧔🧔🧔🧔🧔🧔

Zobrazit celou diskusi