Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Putinova krásná kmotřenka si užívala na Maledivách. „Černý otrok“ byl už ale moc

Autor: Mii - 
18. ledna 2019
21:00

O pořádný poprask se na internetu postarala ruská televizní moderátorka a bývalá modelka Playboye Xenija Sobčaková. Během své návštěvy luxusního resortu na Maledivách natočila údajná kmotřenka prezidenta Vladimira Putina video, ve kterém mluví o hotelovém číšníkovi tmavé pleti jako o „svém černém otrokovi“. Stovky lidí ji okamžitě označily za rasistku a požadují její omluvu. Píše o tom britský web Mirror.

Video, ve kterém Sobčaková mluví o svém pobytu, zveřejnila na svém instagramovém profilu. Nejdříve na něm ukazuje jídlo, které chválí, a pak záběr obrátí na místního číšníka. „Luxus, tohle je luxus… a pak můj černý otrok. Mám se tu krásně,“ řekne Sobčaková.

Netrvalo dlouho a lidé jí začali psát, že by se za podobné komentáře měla stydět. „To je hrozné, nejsou to otroci, ale lidé!“ napsal jeden z rozhněvaných uživatelů. „Naprosto nechutné,“ uvedl další. „Kdyby tohle řekla v Americe, mohla by se zcela rozloučit se svojí kariérou,“ konstatovali diskutující.

Sobčaková následně video smazala, už není k dohledání. Ke svým komentářům se nijak nevyjádřila, ani je nijak nevysvětlila. Místo toho si stále užívá pobytu v pětihvězdičkovém resortu St. Regis Maldives Vommuli, kde jedna noc vyjde na 50 tisíc korun. Komplex se nachází na atolu Dhaalu a je přístupný pouze pomocí hydroplánu.

Jediná žena v prezidentských volbách

Sobčaková je známá pro svůj blízký vztah k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Putin se dobře znal s jejím otcem Anatolijem Sobčakem, který byl jeho učitelem na vysoké škole. Byl to také on, kdo dal Putinovi jeho první práci v politice – Sobčak v jednu chvíli působil jako starosta Petrohradu.

Když se proto Sobčakovi narodila jeho dcera Xenija, s Putinem se vídala od svého útlého dětství. Putin se dokonce účastnil jejího křtu, kvůli čemuž dodnes kolují spekulace, že se stal jejím kmotrem. Existuje i fotografie, kde mu jako dítě sedí na klíně. Když pak v roce 2000 její otec zemřel, Putin stál po jejím boku.

Sobčaková se v dospělosti uchytila v modelingu, fotila mimo jiné pro pánský časopis Playboy. Vystupovala také v televizi jako moderátorka. Zde ale musela časem skončit, jelikož začala vyjadřovat přemíru protikremelských myšlenek. Navštívila rovněž několik protiputinovských demonstrací.

Nakonec se v loňském roce účastnila kandidatury na prezidenta, kde skončila na čtvrtém místě. Pro mnoho lidí byla ikonou, že se Rusko může změnit. Opoziční předák Alexej Navalnyj z ní ale nadšen nebyl, doslova Sobčakovou nazval „ideální karikaturou liberálního kandidáta“. Podle něj byla jen Putinovou loutkou a měla vyvolávat dojem předvolebního boje, který stejně v Rusku není možný.

Jeho tvrzení potvrzoval fakt, že se Sobčaková před svou kandidaturou osobně s Putinem sešla. Kolem její osoby proto dodnes panuje řada nejasností.