Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čarodějnice toho mají dost. Na Trumpova „chlípníka“ Kavanaugha chtějí uvalit kletbu

Autor: Darina Jíchová - 
16. října 2018
19:47

S jmenováním Bretta Kavanaugha soudcem Nejvyššího soudu stále spousta lidí nesouhlasí a proti muži, kterého nominoval prezident Donald Trump, protestují. Jednu z posledních protestních akcí uspořádala lóže newyorských čarodějnic, které muže obviněného ze sexuálního násilí plánují veřejně proklít, zprávu přinesl deník Guardian.

Skandál kolem Kavanaugha stále rezonuje v americké společnosti. Washingtonského soudce obvinily tři ženy ze sexuálního násilí a chlípného chování v době, kdy byl studentem. Kavanaugh veškerá obvinění popřel a Federální úřad pro vyšetřování (FBI) žádné důkazy o jeho údajných poklescích nenašel.

Událost je zcela vyprodaná

K čarodějnickému rituálu má dojít tuto sobotu v knihkupectví Catland Books v newyorské čtvrti Brooklyn, lístky na akci stojí 222 korun. Vybrané peníze čarodějnice věnují na charity zaměřené na LGBT komunitu a ochranu práv žen. Proti události výrazně vystupuje televizní sít Fox News, zvláště pak její pravicoví političtí komentátoři.

„To byl jeden z našich cílů,“ uvedli organizátoři, dodali, že vstupenky jsou zcela vyprodány. Pro knihkupectví podobná akce není nic neobvyklého. V minulosti už tam čarodějnice proklínaly například Trumpa. Na Valentýna se tam každoročně koná rituál „Proklejte svého bývalého!“. Čarodějnice zatím nespecifikovaly, jaké účinky bude kouzlo mít. Kletba bude také určena všem sexuálním násilníkům.

Jde o katarzi a pointu

Spolumajitelka obchodu a jedna z pořadatelek akce Dakota Braccialová sdělila novinářům Guardianu, že událost je důležitou ukázkou protestu, který spojuje společnost. „Uvědomujeme si, že mnoho hostů bude dost skeptických. Jde nám hlavně o katarzi, dá se jí dosáhnout, ať už na magii věříte, nebo ne. Jde o pointu. Pravice má církev a kostely. Levice je nesystematická směs ateistů, sekularistů, humanistů a lidí, kteří nenásledují tradiční náboženství. Tohle je místo, kde se všichni můžou sejít a vyjádřit svůj nesouhlas,“ komentovala akci Braccialová.

Čarodějnice vydělávají na lidské oběti

Lidé klonící se k pravici, mezi nimi i političtí komentátoři, to označili za „další levičácký útok na Trumpovy spojence“. Moderátor Fox News Tucker Carlson dlouze analyzoval prohlášení, že 25 % částky, kterou čarodějnice vyberou, obdrží nezisková organizace Planned Parenthood zabývající se plánováním rodiny. „Financují je, aby měly lidské oběti pro své rituály,“ prohlásil Carlson.

Amy Kremerová věří, že záměrem události je veřejně zostudit republikány. Kremerová je známá politická aktivistka, která podporuje Trumpovu politiku. „Žijeme v nebezpečné době. Prezidentovu mluvčí Sandersovou vykázali z restaurace, teď chtějí čarodějnice proklít Bretta Kavanaugha. Tohle je jen pár položek na dlouhém seznamu akcí proti republikánům,“ uvedla Kremerová v pořadu televizní sítě MSNBC.

Akce se nelíbí křesťanům

Čarodějnice na akci svolávají pomocí Facebooku, o událost projevilo zájem 13 tisíc lidí. Na stránce se objevují souhlasné, ale i kritické komentáře. Mnoha lidem vadí, že se akce rozchází s křesťanskou vírou. „Kavanaugh je křesťan. Každý pravý křesťan má boží ochranu proti těm, kteří by proti němu plánovali útok temných sil,“ zní jeden z příspěvků na facebookové stránce akce.

Braccialová uvedla, že obchod často pořádá i mnohem tradičnější akce a demonstrace, poslední například vyzývala lidi, aby šli volit. Vysvětlila, že pokud do rétoriky zapojí jazyk okultismu, okamžitě tím vzbudí větší zájem. „Někdy prostě musíte bojovat ohněm proti ohni, nebudeme jen zdvořile přihlížet, když s něčím nesouhlasíme. Pro všechny máme srozumitelnou zprávu: Na všechny šikanátory jednou dojde, jednou dostanou ránu pěstí, tak proč ne od brooklynských čarodějnic,“ tvrdí Braccialová.

Hřbitovní hlína, svíčka a Kavanaughova figurína

Sobotní ceremoniál se bude skládat ze dvou rituálů. Během prvního čarodějnice uvalí na Kavanaugha kletbu. Využijí k tomu energii lidí přítomných v místnosti, ti se soustředí na obraz soudce. Čarodějnice přečtou kouzlo, celý rituál proběhne za světel svíček. Jako propriety poslouží hřbitovní hlína, hřebíky do rakve a Kavanaughova figurína. 

Druhým rituálem je „obřad opovrženého“, který vytvořila sama Braccialová. Jeho podstatou je přijetí hněvu. „Cílem obřadu je ukázat lidem, že naprostý pacifismus vede k ještě větší újmě,“ dodala Braccialová.

I přestože stanice Fox značně událost kritizuje, Braccialová se objeví v jejich programu, tématem jejího výstupu bude chystaná akce. „Vyrostla jsem v domě, kde Fox běžela dvacet čtyři hodin denně. Znám jejich triky, budou se mě snažit rozptýlit a znemožnit, ale nedám se,“ prohlásila žena.

 

Zobrazit celou diskusi