Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putin si z Krymu udělal vojenskou základnu. A má tam i atomovky, tvrdí vojenský expert

Autor: Darina Jíchová - 
4. října 2018
19:21

Ruský prezident Vladimir Putin přemístil část svého jaderného arzenálu na Krym. Je o tom přesvědčen ruský vojenský expert Pavel Felgenhauer, kterého cituje ukrajinský deník Gordonua. Dodal také, že Rusové poloostrov přeměňují v „jednu velkou vojenskou základnu“. Jeho tvrzení je v souladu s názorem ukrajinského ministra zahraničí Pavla Klimkina.

Klimkin i Felgenhauer se shodli na tom, že Putin nechal na poloostrov převézt několik střel s jadernými hlavicemi. Rusko na jejich slova, která tento týden otiskl ukrajinský tisk, nereagovalo. Nicméně v minulosti se Kreml několikrát nechal slyšet, že došlo-li by na Krymu ke střetu, jsou připraveni k jeho obraně použít i atomové zbraně.

Felgenhauer se těší velké úctě, patřil mezi vojenské analytiky, kteří předpověděli Putinovu invazi do Gruzie v roce 2008. Tento týden obvinil ruského premiéra Dmitrije Medveděva z toho, že Rusové porušili několik dohod, aby posílili obranu na sporném území Krymu.

Rusko porušuje mezinárodní dohodu o jaderných zbraních

„Pro Kreml je Krym ruským územím, takže Smlouvu o nešíření jaderných zbraní zcela ignoruje,“ sdělil Felgenhauer ukrajinským novinářům. „Abychom si udělali představu, ruská armáda má k dispozici obrovský jaderný arzenál, mluvíme o desítkách tisíc hlavic,“ vysvětlil expert. Felgenhauer promluvil také o Dohodě o snížení počtu strategických zbraní (START), kterou USA a Rusko podepsaly v roce 1991.

„V původní smlouvě i jejích novějších verzích se obě země zavázaly ke spoustě věcem ohledně jaderného zbrojení, jedním z bodů bylo také to, že se Ukrajina, Bělorusko a Kazachstán měly stát bezjadernými státy. USA neuznává ruskou anexi Krymu, čímž pádem můžeme říct, že Rusko porušilo START,“ prohlásil Felgenhauer.

Krym se mění ve vojenskou základnu

Na druhou stranu uvedl Felgenhauer, že určité body STARTu jsou jen „gentlemanskou dohodou“, a jsou tedy právem nevynutitelné. „Rusko navíc nikdy nepřizná nebo nevyvrátí přítomnost jaderných zbraní na Krymu. Z hlediska strategie ale nelze pochybovat o tom, že tam jsou,“ jeho slova přišla jen den poté, kdy se Klimkin nechal slyšet, že Putin z Krymu dělá „jednu velkou vojenskou základnu“.

Varování ruského poslance

„Rusko proměnilo Krym v jejich hlavní vojenskou základnu. Nevíme přesně, co za zbraně tam mají. Máme ale pádný důvod se domnívat, že tam mají část jaderného arzenálu,“ uvedl Klimkin. Na poloostrov byly po anexe v roce 2014 umístěny tisíce ruských vojáků a jejich počet se neustále zvyšuje.

„Jestli by americká armáda a vojáci NATO vpadli na Krym nebo na východní Ukrajinu, Rusko by zůstalo bezbranné a muselo by přistoupit k užití jaderných zbraní hned v počátku konfliktu,“ varoval vloni ruský poslanec Vjačeslav Nikonov na bezpečnostní konferenci GLOBSEC v Bratislavě.

 

Antonin Blaha ( 5. října 2018 07:04 )

 A?Co jako tim chtel autor rici?🤔🤔

jana999 ( 4. října 2018 21:03 )

tak základnu tam měli odjakživa, proto měli o krym takový zájem amíci, chtěli tam rusům právě tu základnu zlikvidovat

19jirka74 ( 4. října 2018 20:52 )

Zbrojí a zbrojí...Mladou krev do politiky a pryč se zkorumpovanými a přesluhujícími!!!

namoroman ( 4. října 2018 20:51 )

Spíš bych se divil (a jistě je nás většina = 99%),kdyby ten článek byl o tom, že na Krymu jaderné zbraně dodnes nejsou. Z takové zprávy by se daly vyvozovat jisté závěry a klaást si otázky ... třeba ... jak dlouho ještě bude Rusku patřit Krym ?

bigscrotum ( 4. října 2018 20:26 )

Putin je borec 👍👍👍👍👍👍👍👍👍

Zobrazit celou diskusi