Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Varovný výstřel“ k Putinovu Rusku. Britové pošlou stovky vojáků na sever Evropy

Autor: ČTK - 
30. září 2018
18:51

Británie chce v rámci nové arktické obranné strategie příští rok vyslat 800 vojáků do Norska a na severu vybudovat základnu. O plánu informoval nedělník The Sunday Telegraph. Britský ministr obrany Gavin Williamson jej zdůvodnil zvýšenou aktivitou ruských ponorek v oblasti a znovuotevíráním základen z časů Sovětského svazu.

The Sunday Telegraph označil záměr britské vlády za „varovný výstřel“ směrem k Rusku a částečně za reakci na obavu, že Moskva se za ústupu ledů kolem severního pólu pokusí posílit svou přítomnost. Tání ledovců vyvolalo snahy o získání kontroly nad zásobami ropy, které se nacházejí pod nimi. Británie podle Williamsona musí ukázat, že jsme tam a „chránit své zájmy“.

Umístění jednotek do skandinávské země má Londýnu umožnit monitorovat pohyb ruských ponorek a zajistit strategickou pozici pro odpověď na případnou hrozbu. Příslušníci britských ozbrojených sil mají být do Norska nasazováni každou zimu po dalších deset let a operovat tam po boku amerických, nizozemských a domácích jednotek.

Pod moři kolem severního pólu se podle odhadů geologů skrývá významná část dosud neobjevených zásob ropy a zemního plynu. Rusko v posledních letech učinilo z Arktidy jednu z klíčových sfér svého zájmu a v oblasti se rozhodlo značně posílit své vojenské kapacity. Na konci března poprvé od sovětských časů uskutečnilo cvičný vojenský let protiponorkového stroje přes severní pól k severoamerickému kontinentu.

Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt tento týden i v souvislosti s otravou někdejšího dvojího agenta Sergeje Skripala v jihoanglickém Salisbury označil Rusko za první položku na seznamu obav britské diplomacie. The Telegraph uvádí, že Londýn v listopadu vyšle do Norska 3000 příslušníků svých sil na cvičení jednotek NATO, kde se očekává na 40.000 vojáků. Půjde údajně o největší cvičení svého druhu od konce studené války.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Antonin Blaha ( 1. října 2018 07:33 )

 Chtel bych videt jak par Anglosaskych blbu nekoho zastrasi,opet divadlo pro retardovane jedince,Ti oslove se zas nekde ozerou a postrili se mezi sebou😂😂😂

sandy1 ( 30. září 2018 19:36 )

To určitě Putin nečekal - po tom co v Sallysbury a okolí rozlili Skripalovy ten známý decentní - 20.kopějový Moskevskyj duch v karafě Lomonosovy univezity - který se běžně pil - běžní Rusové věděli jak ho používat -vnitřně ne zevně , tak se skutečně jih Británie zamořil něco podobného se jednou stalo za totality v Brně na Nádru - holt - si musí uvědomit ,že odpovídá za svoje bývalé státní zaměstnance

Zobrazit celou diskusi