Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„V Afghánistánu se nám žilo lépe.“ Britským vojákům doma armáda ani nevytopí kasárna

Autor: Darina Jíchová - 
23. února 2018
16:40

Britští vojáci a vojačky oznámili svým nadřízeným, že se jim žilo lépe na misi v Afghánistánu než doma na základně ve městě Aldershot. Stěžovali si hlavně na studené pokoje v kasárnách a nedostatek teplé vody. Vedení jejich stížnost následně předalo ministerstvu obrany, informoval deník Telegraph.

Jednotky sídlící v hrabství Hampshire zaslaly dopis svým nadřízeným. Vojákům, kteří odsloužili několik misí v Afghánistánu, vadí podmínky, ve kterých je armáda nutí žít. Centrální topení v kasárnách prý není schopné vytopit jejich pokoje a teplá voda v umývárnách vystačí jen na několik sprch. Jejich stany v afghánské poušti byly podle nich mnohem lepší než aldershotská základna. „Měli jsme lepší koupelny, bylo tam teplo a čisto,“ napsali vojáci ve svém dopise.

Vojákům chybí teplá voda

Ženy a muži z tamní jednotky o problémech promluvili s tiskem, během rozhovorů se ale rozhodli použít pseudonymy, aby ochránili svou totožnost. Jedna z vojaček, Susan, popsala celé ubikace jako „studené a depresivní“. Dodala, že vybavení kasáren je v hrozném stavu. „Přes den pracuju s oleji a mazadly, starám se o údržbu vozidel. Pak se chci umýt a nikde neteče teplá voda. Cítím se nechutně, nemůžeme ani nic umýt. Je to nehygienické. “

Kasárna v Aldershotu Kasárna v Aldershotu | reprofoto/twitter

Kvůli špatným podmínkám v Aldershotu už několik mužů a žen opustilo armádu, píše se v dopise. Morálka je prý velmi nízká. S novináři mluvila i další vojačka, která si říkala Janet. „Ztratili jsme tolik dobrých vojáků, a to jen kvůli tomu, jak to tady vypadá. Naše morálka dost poklesla, přijdeme si, že nemáme žádnou cenu. Jako bychom armádě nestáli za kvalitní topení a pár litrů teplé vody. I vězňům se dostává lepší péče než nám a my jsme nespáchali žádný zločin,“ řekla Janet.

Armáda dělá, co může

Ministerstvo obrany údržbou základny pověřilo firmu Carillion. Ta uvedla, že budovy jsou vybaveny pohotovostními generátory, které by vojákům měly zajistit dostatečné teplo. Muži a ženy, kteří v současnosti v kasárnách žijí, uvedli, že se tam netopí. Dodali také, že se neustále potýkají s nedostatkem paliva, bez kterého generátory nefungují.

Jednotky z Aldershotu ale nejsou jediné složky britské armády, které si stěžují na špatné podmínky v jejich ubikacích. V loňském roce oznámili vojáci z královniny osobní stráže, že je jim v jejich pokojích zima. Jejich kasárna přitom stojí jen 300 metrů od Buckinghamského paláce. V Aldershotu žijí stovky vojáků a většina z nich se rozhodla připojit k dopisu a upozornit na situaci, v jaké se nacházejí.

Je třeba víc peněz

Jeden z mužů napsal: „Za tu dobu, co tu jsem, ještě v našem bloku nebyla teplá voda. Je jedno, kam jdete. Teplá voda prostě není. V pokojích je šílená zima a morálka mezi lidmi je, stejně jako teplota, na bodu mrazu.“ Stav základny jen zdůraznil problém, o kterém armáda už dlouho jedná, a to nedostatek financí.

Tajemník ministerstva obrany Tobias Ellwood přiznal, že je pro ně složité najít peníze na údržbu kasáren. Uvedl také, že požádali výbor, který se stará o rozdělování financí, aby pro opravy a servis vojenských ubikací uvolnil větší částku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi