Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Desítky britských veteránů se hlásí do služby: Chtějí bojovat proti ISIS!

Autor: lm - 
6. února 2016
21:27

Elitní britští veteráni se vrací do boje! Přiměli je k tomu fanatici z ISIS, kteří ve jménu své zvrácené ideologie páchají jedno zvěrstvo za druhým. Desítky bývalých vojáků se dobrovolně hlásí zpět do služby, aby ochránili svou zemi.

Až šest desítek bývalých vojáků z britské speciální jednotky SAS se přihlásilo zpět do služby kvůli hrozbě, kterou představuje Islámský stát. Zhruba polovina z nich byla už přijata do zálohy. Uvedl to britský deník Mirror.

Mezi veterány jsou špičkoví profesionálové, kteří předtím nasazovali své životy v Iráku a Afghánistánu. Britské speciální jednotky SAS momentálně operují v Sýrii, Iráku, Afghánistánu a Libyi, přičemž v poslední jmenované zemi se uvažuje o nasazení většího kontingentu.

Britská armáda vítá bývalé vojáky s otevřenou náručí. „Spousta chlapů odešla v uplynulých dvou letech do soukromého sektoru. Není tam ale to vzrušení a finančně si tam tolik nepolepší, jako tomu bývalo kdysi. Mnoha z nim je okolo dvaceti a pořád mají regimentu co nabídnout,“ sdělil deníku zdroj z ozbrojených složek státu.

Elitní vojáci musí ještě před přijetím znovu projít fyzickými testy. Jejich zájem o návrat do služby a obranu vlasti ale vzbudil velké překvapení. „Něco podobného se dělo po útocích z 11. září a po začátku války v Iráku, ale ještě nikdy jsme neviděli takovou odezvu,“ uvedl zdroj.

Zobrazit celou diskusi