Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

ISIS používá zbraň z první světové: Proti Kurdům nasadil yperit

Jak v Sýrii, tak v Iráku byly použity chemické zbraně. Své oběti si nevybírají. Takto zabíjel yperit před třemi lety v Sýrii. (ilustrační foto)
Jak v Sýrii, tak v Iráku byly použity chemické zbraně. Své oběti si nevybírají. Takto zabíjel yperit před třemi lety v Sýrii. (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia/Blesk - Jarmila Hluchá)
Autor: kle - 
15. února 2016
16:22

Bojový plyn yperit nasadili loni při jednom z útoků proti iráckým Kurdům bojovníci Islámského státu (IS). Potvrdily to laboratorní testy, řekl agentuře Reuters zdroj z Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Podle České televize jde o první použití chemických zbraní od pádu režimu Saddáma Husajna. Již loni o tom spekuloval list The Wall Street Journal s tím, že k yperitu se extremisté mohli dostat v Sýrii.

Během loňských bojů v irácké kurdské autonomní oblasti nedaleko města Irbíl nasadili ozbrojenci z IS chemické zbraně, konkrétně plyn yperit. Zdravotní následky pocítily desítky kurdských bojovníků, plyn byl údajně v granátech.

Podle ČT to nyní potvrdil zdroj z OPCW, který si ale přál zůstat v anonymitě, neboť závěry vyšetřování ještě nebyly zveřejněny. Odborníci již dříve spekulovali, že bojovníci Islámského státu se zmocnili chemických zbraní v sousední Sýrii. Sýrie měla v roce 2013 k dispozici desítky tun yperitu, k jehož likvidaci spolu s dalšími zakázanými látkami se režim Bašára Asada tehdy po masivním chemickém útoku zavázal. Je však rovněž možné, že si islamisté dokážou tuto chemickou zbraň sami vyrobit.

Organizace OPCW již loni podzim konstatovala, že yperit byl použit loni také v sousední Sýrii. Vládnoucí režim však oficiálně tvrdí, že se všech zásob chemických zbraní zbavil poté, co v roce 2013 na předměstí Damašku zemřely po použití sarinu stovky civilistů. Syrská vláda odpovědnost odmítá.

Yperit neboli hořčičný plyn má silný zápach po hořčici. Projevuje se leptáním sliznic a dokáže pronikat oděvem. Příznaky otravy se objevují po krátké době, jde o prudké bolesti v břiše, zvracení, nevolnosti, průjem, celkovou ochablost a svalové křeče. Obětem naskakují puchýře, často dochází ke křečím a zvracení.

rumungro ( 16. února 2016 11:35 )

Putin a Asad toho americkýho spratka ISIS brzy zlikvidují.

byvalyvoliccssd4 ( 16. února 2016 08:20 )

Přebytky z výzbroje sovětského svazu - přece se to nevyhodí. Nebo si třeba vietnamská armáda ty "své" MIG21 vyrobila sama?

zvostra ( 15. února 2016 21:12 )

flesch2z:Sluníčkáři jsou fašisti, nosí transparenty s hákáči a rasistickými nápisy jako jsou -Chcete bílé Čechy? Počkejte si na sníh!-. (15. 02. 2016 20:50) reagovat zvostra:Popravdě, kdo z obyčejnýho lidu by tam zůstal a kde, dej si video. http://domaci.eurozpravy.cz/spolecnost/144628-podivejte-se-na-video-o-syrii-nez-bude-smazano-to-by-u z-dneska-neproslo-vola-exministr-vnitra/ Šéf Kremlu by jim měl poskytnout kus pozemku než bombardovat nemocnice. Víc netrefili. Evropa by měla klid, nemuseli by uprchlíci po móři a je to za rohem.

krucipisek1 ( 15. února 2016 19:30 )

Cscs, ze by konecne vytahli na denni svetlo ty chemicke zbrane jenz marne hledali v Iraku

mirkli ( 15. února 2016 16:45 )

 Takže ne Asad, byl ten kdo použil chemické zbraně, ale byl to IS proti Kurdům! Kde to vzali a kdopak asi k smrti nenávidí Kurdy?

Zobrazit celou diskusi