Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Smůla pro ISIS. Měl na dosah radioaktivní materiál z USA, ale neuspěl

Autor: mb, ČTK - 
22. února 2016
16:05

„Vysoce nebezpečný“ radioaktivní materiál, který loni zmizel ze skladu americké firmy na jihu Iráku, zajistily úřady u čerpací stanice v jihoiráckém městě Zubajru. Oznámila to v pondělí irácká ministerstva zdravotnictví a životního prostředí. Materiál nebyl poškozený a obavy z úniku radiace do okolí se nepotvrdily, uvedl mluvčí ministerstva životního prostředí. Islámský stát (ISIS), který v oblasti operuje, se k němu nedostal.

Materiál uložený v pouzdře o velikosti notebooku zmizel v listopadu ze skladu americké společnosti Weatherford, která poskytuje servis pro těžbu ropy, v blízkosti Basry.

Iráčtí činitelé se obávali, že materiál by mohl být použit jako zbraň, pokud by se dostal do rukou teroristů z organizace Islámský stát.

Šlo o několikamilimetrový zářič obsahující až deset gramů radioaktivního iridia-192, který slouží k testování kvality součástek používaných pro ropovody a plynovody pomocí gama záření. Tento druh iridia se využívá například i ve zdravotnictví při léčbě rakoviny.

V dokumentu vlády z loňského listopadu se uvádělo, že ztráta materiálu představuje bezpečnostní i ekologickou hrozbu. Patří do takzvané druhé kategorie nebezpečnosti radioaktivních zdrojů podle stupnice Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Může způsobit trvalé zdravotní následky u osob vyskytujících se v těsné blízkosti zdroje v řádu minut nebo hodin a může být i smrtelný, pokud je člověk v blízkosti materiálu hodiny až dny.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi