Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ISIS shání materiál na smrtící bomby i v Česku, tvrdí Britové

Autor: ČTK - 
25. února 2016
07:28

Podle studie nevládní organizace CAR vyrábí Islámský stát (IS) výbušniny s pomocí produktů vyrobených ve dvaceti zemích světa včetně České republiky. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na studii britské organizace zvané Výzkum výzbroje v konfliktech (Conflict Armament Research – CAR), jejíž činnost spolufinancuje Evropská unie.

Jednapadesát firem ze zemí, mezi nimiž CAR kromě Česka uvádí Spojené státy, Rusko, Čínu, Brazílii, Rumunsko, Nizozemsko, Švýcarsko nebo Rakousko, vyrobilo nebo prodalo na 700 druhů produkce, která se nakonec ocitla v rukou IS. Teroristé s využitím těchto výrobků produkují na poloprůmyslové bázi „improvizované výbušné prostředky,“ uvedla CAR. Největším hříšníkem je v tomto ohledu údajně Turecko.

Mezi produkty, které touto cestou IS získává, jsou podle studie jak průmyslové komponenty podléhající obchodní regulaci, tak i volně dostupné zboží jako průmyslová hnojiva nebo mobilní telefony. Hnojiva obsahují dusičnan amonný používaný pro výrobu trhavin, mobilní telefony lze využít k dálkovému odpálení.

Vlády zemí, jejichž produkci IS podle studie využívá, by měly věnovat větší pozornost prodeji zboží, zejména kabelů, chemikálií a jiného zařízení, doporučila CAR ve své zprávě, na níž údajně pracovala 20 měsíců. „Naše zjištění posiluje mezinárodní obavy, že IS v Iráku a Sýrii je ve velké míře soběstačná, protože získává zbraně a strategické zboží lokálně a snadno,“ konstatoval šéf CAR James Bevan.

Jako příklad uvedla CAR roznětky, bleskovice a bezpečnostní pojistky, které vyrábí sedm indických firem a na základě vládní licence je legálně prodává do Libanonu a Turecka. Odtud se zřejmě dostaly do rukou IS.

Důkazy pro své tvrzení CAR získala studiem komponentů z míst bojů v Iráku a v Sýrii a ve spolupráci s partnery, zejména bojujícími kurdskými skupinami a s iráckou policií. Autoři zprávy se prý pokoušeli navázat kontakt s výrobci jednotlivých produktů, ti ale buď nereagovali, nebo oznámili, že nemají přehled o oběhu zboží, jakmile opustí jejich sklady.

1pepan ( 25. února 2016 14:05 )

Máš malý mozek, tak zvedáš pracky a ještě k tomu ti nestačí jeden nick, že allahakbare?

1pepan ( 25. února 2016 14:03 )

Máš malý mozek, tak zvedáš pracky a ještě k tomu ti nestačí jeden nick, co?

ginna15 ( 25. února 2016 11:05 )

vir Zika ,tak vypadají diskutující zde v Blesku....vir Zika je jejich poznávací znamení...

pekaaaros ( 25. února 2016 11:03 )

prosím tě sluníčkáři nemají žádnou moc. pošlou možná tak pár neperlivek na perón, stejně to ti svatí válečníci skopnou do kolejí. Jo a možná maximálně kecají na netu svoje moudra. Ale to děláme i my, takže si nemáme co vyčítat. Jedinej, kdo tady má moc, jsou politici. A právě proto musíme všichni k volbám a volit toho, kdo se nebojí říkat pravdu.

santikxauz ( 25. února 2016 09:59 )

V Česku jedině od sluníčkářů.

Zobrazit celou diskusi