Britský pár na letišti přivítal norský korunní princ Haakon a jeho žena korunní princezna Mette-Marittour. Společně se pak přemístili do královského paláce na oběd s králem Haraldem a královnou Sonjou. Princ William a Kate stráví v Norsku dva dny, jejich program je nabitý. Ještě ve čtvrtek navštíví například i skokanský můstek nebo Park princezny Ingrid Alexandry.

Princ William a vévodkyně Kate dorazili do Norska.
Autor: Reuters

Vévodkyně Kate je v sedmém měsíci těhotenství, ale návštěvu zvládá bravurně. Do Osla i přes nízkou teplotu přiletěla v lodičkách, na sobě měla modrý kabát od modní návrhářky Catherine Walkerové a šaty stejné barvy od značky Séraphine.

Změna plánu kvůli počasí

Teplota ve všech částech Skandinávie přes noc rapidně klesla a ráno silně sněžilo a královský pár musel narychlo měnit plány. „Kvůli silnému sněžení a velkému mrazu musel princ William a vévodkyně Kate s lítostí zrušit svoji návštěvu letecké základny v Uppsale,“ oznámil mluvčí Kensingtonského paláce. Ještě ve středu večer William ve své řeči uvedl, že se na základnu „velmi těší“.

„Sdílíme vaše obavy, co se bezpečnosti našich zemí týče. Je více než důležité, abychom v otázce bezpečnosti úzce spolupracovali. Jen tak se nám může podařit zmenšit nebezpečí, které nám hrozí,“ řekl William. Pár se měl na základně setkat s ministrem obrany Peterem Hultqvistem, nakonec k jejich jednání došlo ve Stockholmu, manželé pak vyrazili na letiště.

Státní večeře v norském paláci

Oběd už strávili v Oslu, odpoledne navštívili norsko-britské firmy zabývající se životním prostředím a duševním zdravím. První den v Norsku zakončí v paláci státní večeří, které se zúčastní norská královská rodina i členové vlády. V pátek dopoledne by Kate s Williamem měli zavítat do místních škol, odpoledne se následně vydají zpátky domů.

Mluvčí Kensingtonského paláce uvedl, že během cesty by princ a vévodkyně měli „zakusit skandinávský způsob života“. Chtějí prý zjistit, jak „se lidé všech generací vyrovnávají s tak nepříznivým počasím“. Jejich záměrem je ale hlavně „utužit přátelské vztahy s oběma národy“.

Fotogalerie
36 fotografií