Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ukrajinský režisér drží ve vězení už 90 dní hladovku. Rusové o jeho stavu mlží

Autor: base - 
13. srpna 2018
20:20

Oleg Sentsov (42 let) je ukrajinský režisér. V ruském vězení trpěl 90 dní hladovkou. Podle jeho právníka zhubnul 30 kilogramů, ale služba toto tvrzení odmítla. Podle nich nebylo žádné hubnutí zaznamenáno. Zprávu přináší web Daily Mail.

Ukrajinský režisér byl uvězněn za podezření z terorismu. Právník Olega tvrdí, že je podvyživený a křehký, ale vězeňský systém tvrdí opak.

14. května Oleg zahájil hladovku ve vysoce kontrolované věznici v Labytnangi, kde byl držen a požadoval, aby byl propuštěn on a dalších 64 Ukrajinců. Olegův právník Dmitry Dinze řekl, že režisér je velmi křehký, zhubl již 30 kilogramů a má nízkou hladinu hemoglobinu.

V neděli však Federální vězeňská služba uvedla, že Sentsov dostává denně výživu a nebyl zpozorován žádný úbytek tělesné hmoty či zhoršení zdravotního stavu. Služba také řekla, že tvrzení ohledně ztráty 30 kilogramů váhy je nepravdivé. „Vězeň nepotřebuje žádnou hospitalizaci kvůli své váze,“ řekla služba.

Sentsov byl odsouzen v roce 2015 na 20 let vězení za podezření z terorismu. Byl poslán na ruské severní pobřeží do Labytnangi.

Prohlášení vězeňské služby vyšlo ven poté, co francouzský prezident Emmanuel Macron řešil po telefonu Sentsovovu situaci s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Putin prý slíbil, že bude reagovat a co nejdříve zveřejní podrobnosti o zdraví ukrajinského vězně.

Sentsovova matka vyzvala Putina, aby mu vydal milost. Ukrajinský prezident Petro Porošenko projednával výměnu vězňů s ruským vůdcem, ale příznivci ztrácejí naději, že bude propuštěn.

Americké velvyslanectví v pátek uvedlo, že je „vážně znepokojeno“ Sentsovovým zdravotním stavem a vyzvalo Rusko, aby z humanitárních důvodů propustilo jeho a také další ukrajinské vězně.

salto ( 14. srpna 2018 08:05 )

Čert aby se v těch hladovkách vyznal. Jestli to není něco na způsob řetězové hladovky v Turnově

fotrpjotr ( 14. srpna 2018 02:00 )

Proč drží hladovku,když si je vědomý,že ji 100% zbaběle ukončí.

krista2018 ( 13. srpna 2018 22:34 )

to je pěkná blbost, když napíšou A, tak nechť napíšou i B. Hladovku sice možná drží, ale krmí ho umělou výživou. A teď kdo to vydrží déle

Zobrazit celou diskusi