Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Oranžový sníh šokoval lyžaře, východní a jihovýchodní Evropu změnil na Mars

Autor: Darina Jíchová - 
26. března 2018
13:20

Písečná bouře ze severní Afriky navála písek a prach do východo- a jihovýchodoevropských lyžařských středisek. Lidé v Bulharsku, Rusku, Moldavsku, Rumunsku nebo na Ukrajině zůstali v naprostém šoku. Sjezdovky jim místo zářivě bílého sněhu pokryl oranžový. Několik uživatelů sociálních sítí tak zasněžená místa přirovnalo k rudému povrchu planety Mars, informoval deník The Guardian.

„Oranžová“ senzace fascinuje zástupy lyžařů a plní stránky sociálních sítí. Navátý písek z africké Sahary způsobil neobvyklý fenomén a obarvil sníh. Podle meteorologů k takové události dochází zhruba jednou za pět let. „Písek vystoupal do vyšších sfér atmosféry a pak se dostal přes Středozemní moře a pokračoval dál. Smísil se s deštěm a sněhem,“ uvedl Steven Keates z britské meteorologické stanice.

Nejvíce si úkazu užijí přítomní lyžaři a snowboardisté, kteří své fotky sdílejí na Instagramu a Twitteru. Pro lidi z východní Evropy to není poprvé, kdy se setkali s oranžovým sněhem, v roce 2007 například pokryl tři sibiřské regiony.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi