Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zlatokopové na Sibiři objevili mimozemský materiál. Svými vlastnostmi překvapil

Autor: Mii - 
8. srpna 2018
22:45

Hledači zlata na Sibiři našli čtyřkilovou žlutou kovovou nugetu. Po bližším zkoumání ale zjistili, že místo zlata jde o mimozemský materiál, který nikdo před nimi na Zemi ještě nenašel. Nugeta je totiž ve skutečnosti kusem meteoritu a její nález před dvěma lety tento týden oznámili ruští vědci.

Většina meteoritu byla v podstatě obyčejná, tvořila ji slitina niklu a roztaveného železa, plus několik blyštivých minerálů, které se běžně vyskytují v meteoritech. Pozdější analýza ale odhalila, že uvnitř kovové hroudy se vyskytoval i materiál, který ještě nikdy žádný člověk nespatřil.

Vědci jej pojmenovali „uakitite“ podle sibiřského regionu Uakit, kde byl meteorit nalezen. Jeho zrníčka jsou velká jen 5 mikronů (pro porovnání zrnko písku je 25krát větší), takže z nich není možné zjistit tolik informací, ale už nyní výzkumníci vědí, že je mimořádně tvrdý. Dokonce podobně tvrdý jako diamant, i když jeho tvrdost zřejmě nepřekoná.

Vznik v žáru

Ruští vědci o svém objevu promluvili tento týden na každoročním setkání Meteorické společnosti v Moskvě. Zmínili, že bude třeba vyvinout nové technologie, které by tak malá zrníčka byly schopné analyzovat – nebo najít větší vzorek. To ale nebude jednoduché, vzhledem k původu uakatitu.

Zatím vědci odhadují, že nově objevený minerál zřejmě vznikl pod extrémním žárem. Meteorit, ve kterém se nacházel, na sobě nese stopy teplot vyšších jak 1000 stupňů Celsia.

Video  UFO nebo meteorit? Záhadná koule rozzářila noční oblohu  - KameraOne
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pajato73 ( 9. srpna 2018 07:04 )

tak to je teda fakt prekvapiva vlastnost... asi si to napisu do zivotopisu, abych vsechny prekvapila...

Zobrazit celou diskusi