Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fantastická práce záchranářů v jeskyni: První záběry, jak vytáhli děti utlumené sedativy

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
12. července 2018
12:00

Thajská vláda zveřejnila první video ze záchranné akce 12 thajských chlapců ve věku 11 až 16 let, kteří byli tento týden společně se svým trenérem vysvobozeni z jeskynního komplexu Tcham Luang na severu země. Vláda prozatím tajila většinu detailů, jak o zdravotním stavu chlapců, tak podrobnosti ze záchrany. Objevilo se také první video z nemocnice, informoval deník Daily Mail.

Bývalý příslušník thajského námořnictva a potápěč sdělil tisku, že chlapci během záchranné mise spali, při vědomí byli jen částečně. „Někteří tvrdě spali, jiní místy pohybovali prsty,“ chlapci před potopením dostali dávku ketaminu, která je měla udržet v klidu a zabránit panice. „Řekli nám, že kluci dostali ketamin, aby nám nepanikařili a neztěžovali akci,“ vysvětlil jeden z britských potápěčů.

Tajnosti okolo záchrany chlapců

Thajci zatím neodtajnili všechny detaily z obrovské záchranné akce, která oficiálně skončila v úterý poté, co jeskyni opustil poslední chlapec a pětadvacetiletý trenér. Vysvobození byli na nosítkách ihned převezeni do blízké nemocnice a umístěni do karantény.

„Mojí prací bylo přemístit chlapce z jednoho bodu do druhého, během naší cesty byli monitorováni lékaři, kteří byli v jeskyni,“ popsal thajský potápěč. Neuvedl, v jakém stavu se nacházel trenér, zda se byl jako jediný dospělý v 13tičlenné skupince schopen potápět bez asistence, nebo zda byl stejně jako chlapci přepravován v bezvědomí na nosítkách.

Thajské námořnictvo tisku zpřístupnilo krátký záznam záchrany. Je na něm vidět, že potápěči používali kladky, lana a gumové hadice, aby ze zaplavené jeskyně dostali nosítka s chlapci. Thajský premiér Prajutch Čan-Oča potvrdil, že chlapci dostali „slabé anestetikum“. Popřel však, že by je v rámci mise cíleně uspali.

Komplikace během záchranné operace

Nikdo však zatím nevysvětlil, jak chlapci, mezi nimi i neplavci, zvládli náročnou cestu z jeskyně. Světoví potápěči se shodli, že i s asistencí expertů to muselo být nesmírně náročné. Thajské úřady stále mlčí. Potop v jeskynním komplexu byl nebezpečný i pro zkušené potápěče, o čemž svědčí smrt jednoho z thajských potápěčů Samana Gunana, který v jeskyni zemřel v pátek 6. července. Gunanovi došel kyslík.

Další ranou pro záchranáře bylo, když tohle úterý selhala čerpadla a vodní hladina v jeskyni začala opět stoupat. „Bez použití vodní pumpy se ven dostanete jen s kyslíkovou bombou,“ řekl jeden ze záchranářů. Chlapci i jejich trenér v tu dobu už byli v bezpečí, ale v jeskyni zůstalo zhruba 20 mužů, kteří měli, co dělat, aby se dostali ven, než hladina stoupla až ke stropu.

Stav chlapců je dobrý

I přes dobu, kterou chlapci strávili v tmavé vlhké jeskyni, jsou podle lékařů relativně pořádku, jak fyzicky, tak psychicky. Mluvčí nemocnice sdělil, že chlapci jsou velmi pohublí, nicméně už jedí normální stravu. „Na jejich poměrně dobrý stav může mít vliv i to, že situaci prožívali spolu jako tým,“ domnívá se ministr zdravotnictví Thongčai Lertwilairatanapong.

Hollywoodský film a muzeum

Jeskyně, kde byli chlapci a jejich trenér uvězněni, se podle všeho změní v muzeum. Připravovaná expozice bude názorně ukazovat, jak se záchranářům podařilo dostat chlapce ven. Úřady se shodly také na tom, že se nové muzeum stane jednou z největších turistických atrakcí v zemi. Premiér dodal, že venku i uvnitř jeskynního muzea budou platit vysoká bezpečnostní opatření, aby se předešlo případným tragédiím.

O příběh 12 chlapců, jejich trenéra a týmu místních i mezinárodních záchranářů se také zajímají dvě americké filmové společnosti Ivanhoe Pictures a Pure Flix. Spoluzakladatel studia Pure Flix Michael Scott žije v Thajsku. Jeho žena byla dobrou známou Gunana, který jako jediný během záchranných akcí přišel o život. Scott má o příběh velký zájem. Thajské úřady se ale zatím přiklánějí k tomu, aby událost zpracovalo studium Ivanhoe Pictures.

montevideo ( 12. července 2018 20:27 )

Největší č.... jsi ty.

flora ( 12. července 2018 13:57 )

Zalez.

flora ( 12. července 2018 13:42 )

Celý svět ví, že Japonsko postihlo zemětřesení a obětí jsou stovky. Ale kvůli tomu, že Japonsko je na tektonických deskách ještě záchránáři nepřeruší svoji práci v Thajsku a nechají 13 lidí umřít, když je mohou zachránit. Ta jsi retardovaný ? Nebo o co ti jde?

flora ( 12. července 2018 13:39 )

Ti chlapci nebyli v bezvědomí!!! Bezvědomí je něco úplně jiného než cílené uklidnění neškodnými sedativy !!! To zas napsal nějaký ichtyl

egyptanka ( 12. července 2018 12:43 )

To je jedno jak to udělali,jestli spící nebo nespící,hlavně že je zachránili.

Zobrazit celou diskusi