Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Po 12 malých fotbalistech s trenérem se pátrá už 5 dní. Mají v jeskyni ještě naději?

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
28. června 2018
10:21

Již pátým dnem pokračuje snaha zachránit dvanáct chlapců ve věku 11 až 16 let a jejich fotbalového trenéra z jeskyně na severu Thajska, kde je v sobotu uvěznily povodně. Do záchranných prací se zapojily desítky amerických vojáků a britských potápěčů. Celou situaci ztěžuje neustávající déšť, informovala agentura Reuters.

Přístup do vzdálenějších částí deset kilometrů dlouhého jeskynního komplexu komplikuje voda, která kvůli pokračujícím silným dešťům dál stoupá. Záchranáři se proto chystají vyvrtat šachtu, jež by posloužila jako alternativní vchod do jeskyní Tcham Luang. Další komplikací je neprostupná tma, kterou neprosvítí ani nejsilnější potápěčská světla. Postup záchranářů je kvůli tomu velmi pomalý.

„Provrtáme se jedním ze skalních komínů,“ řekl novinářům místní vojenský velitel, major Bunča Durijapan. „Britští potápěči šli rovnou z letadla do jeskyně, aby posoudili situaci,“ dodal na adresu tří potápěčů, kteří do Thajska přiletěli ve středu. Do pátrání se zapojili i policejní psi, nepodařili se jim ale najít pachovou stopu dětí.

K záchranné operaci se připojilo také 30 amerických vojáků z velitelství ozbrojených sil USA v oblasti Pacifiku (USPACOM). Pokud by se chlapce a jejich trenéry podařilo najít, museli by jim dát záchranáři rychlé potápěčské školení a proplout s nimi zatopenými prostory jeskynního komplexu. Odborníci ale varovali, že celá akce by byla velmi složitá a komplikovaná a pohřešovaní by během ní mohli utonout.

U jeskyně se našla kola chlapců a jejich trenéra. U jeskyně se našla kola chlapců a jejich trenéra. | ČTK

Rada odborníka

Britský cestovatel a profesionální potápěč Martyn Farr se nechal slyšet, že by to bylo příliš nebezpečné a záchranáře od tohoto postupu odrazuje. „Během svých cest jsem narazil na dva speleology, které během výzkumu jeskyně uvnitř uvěznila voda. Nikdy se nepotápěli a průplav zatopenou částí by nezvládli. Pro záchranáře mám jedinou radu, pokud je najdete, počkejte s nimi, až klesne voda. Jinak o ně přijdete,“ prohlásil Farr.

Oficiální thajští činitelé jsou nadále přesvědčeni, že se chlapcům a jejich trenérovi podařilo ukrýt ve vzdálenější části jeskyní a že jsou naživu. „V pátrání neustaneme, bude pracovat 24 hodin denně, dokud je nenajdeme. Našimi největšími nepřáteli jsou čas a počasí,“ uvedl ministr vnitra generál Anupong Paochinda.

Neutuchající víra rodičů

Pětidenní čekání je ale stále patrnější na tvářích příbuzných, kteří se s očima zarudlýma od pláče modlí před vchodem do jeskyně. „Prosím Boha, aby mi splnil mé přání a všichni přežili. Chlapci ty jeskyně znají, byli tam mnohokrát, vědí, kam se schovat,“ uvedl otec jednoho z chlapců. „Chci, aby můj syn byl v pořádku, zatím nemáme žádné informace,“ přidal se další rodič.

 

Zobrazit celou diskusi