Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Najali mě, abych zabil Babčenka.“ Bývalý mnich šokoval přiznáním

Autor: Darina Jíchová - 
1. června 2018
13:30

Šokující přiznání bývalého mnicha Olexeje Cymbaljuka se objevilo na Facebooku. Olexej se doznal k tomu, že ho ukrajinský překupník se zbraněmi Borys Herman (50) najal k vraždě ruského opozičního novináře Arkadije Babčenka (41). O připravovaném zločinu se však dozvěděla ukrajinská tajná služba SBU, vraždu zinscenovala a zločince dopadla, informoval deník Daily Mail.

V úterý 29. května média po celém světě informovala o Babčenkově vraždě, novinář byl podle zpráv zastřelen zezadu ve svém bytě. Novináři sdíleli také fotku jeho těla.

Jenže ve středu se ukázalo, že šlo o akci SBU a že Babčenko je v pořádku. Novinář vystoupil na tiskové konference, kde vyšetřovatelé oznámili, že zadržedli Ukrajince, který zločin na příkaz ruské tajné služby FSB připravoval. Referovala mu jako Občan H.

Trest pro organizátora vraždy

Jednalo se o překupníka zbraní Boryse Hermana, který je obviněn z „připravování teroru a plánování vraždy“, pokud mu prokáží vinu, hrozí mu 12 let ve vězení. Ve výčtu ale chybí obvinění ze špionáže za spolupráci s FSB, upozornila média. Herman je ředitelem ukrajinsko-německé společnosti Šmajser (Schmeisser), která vyrábí a vyváží zbraně. SBU potvrdila, že zbraněmi a municí zásoboval například ukrajinské separatisty.

Herman byl prostředníkem FSB a organizovatelem zločinu, pro vraždu vybral bývalého mnicha Cymbaljuka, který za zabití Babčenka obdržel 664 tisíc korun. Hermanovu identitu odhalil jeho právník Jevhen Solodko, který veškerá obvinění popírá, jeho klient je prý jen obětí úřadů a obvinění je falešné.

Solodko sdělil, že ve facebookové komunikaci mezi jeho klientem a Cymbaljukem nikde není zmíněná žádná vražda. Současně obvinil SBU, že hledali snadné řešení případu a po skutečném viníkovi nepátrají. „Mají svou oběť a dál je to nezajímá,“ řekl Solodko. „Snaží se dokázat něco, k čemu nedošlo.“

Mnich se samopalem: Objednala si to Moskva

Mnich Cymbaljuk původem z Oděsy se ke zločinu přiznal na svém facebookovém profilu a momentálně je ve vazbě. Podle úřadů s nimi zadržený spolupracuje, vyšetřovatelé dodali, že během výslechu za objednavatele zločinu jasně označil Moskvu. Před soudem podle SBU vystoupí jako svědek, nikoli jako obžalovaný. Cymbaljuk uvedl, že k doznání ho donutila zpráva o Babčenkově vraždě.

Babčenko se nechal slyšet, že na akci s SBU přistoupil hlavně proto, aby dokázal, že za příkazem k jeho likvidaci stojí Putinova tajná služba. Kreml celou kauzu označil za provokaci. „Poprvé se ukrajinské SBU podařilo zmařit plány FSB,“ řekl však při výslechu Cymbaljuk a naznačil, že FSB pravidelně skrze své prostředníky operuje na území Ukrajiny.

Sám Cymbaljuk se zúčastnil bojů proti separatistům na východu Ukrajiny a označil se za odpůrce politiky ruského prezidenta Vladimira Putina. Nesdělil však, proč zakázku na vraždu Babčenka přijal, veřejně však pochválil práci SBU. „Na případu pracují samí talentovaní vyšetřovatelé. SBU mě ani Ukrajinu nezklamala,“ prohlásil.

Babčenkova vražda

Babčenkova kauza vyvolala mnoho reakcí, někdy i kritiku. Novinář mezitím veřejně popsal, jak k zinscenované vraždě došlo, že musel ležet v prasečí krvi a strávit noc v márnici. Celou situci přirovnal k případu otravy bývalého špiona Sergeje Skripala, ke které došlo v březnu v anglickém Salisbury a z něhož je rovněž obviněna Moskva.

„Stejně jako Skripal jsem nebyl v Rusku v bezpečí, musel jsem utéct. A nakonec mě to málem dohnalo,“ řekl Babčenko. Dodal však, že zprvu s SBU spolupracovat nechtěl: „K čertu s vámi, řekl jsem jim. Chtěl jsem si sbalit všechny věci a zmizet někam na Severní pól.“

ivoadler ( 1. června 2018 16:06 )

Tak Herman zásoboval zbraněmi a municí doněcké separatisty! Myslel jsem že na zásobování separatistů má monopol Rusko. Ale když to tvrdí ukrajinská tajná služba... To je ale ptákovina. Ale zaplať pánbu za ni. Ukrajinci vstřelili gól do vlastní brány. Takhle lžou tajné služby. Ukrajinou počínaje, přes Británii až po USA.

salto ( 1. června 2018 15:04 )

marais ( 1. června 2018 14:49 )

Je to drzost, takhle urážet Rusko.

lisakjirka ( 1. června 2018 14:00 )

Pohádkový týden pokračuje

Agent_007 ( 1. června 2018 13:58 )

Příště o Mrazíkovi.

Zobrazit celou diskusi