Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Maškaráda,“ zuří Ruska kvůli oživlému novináři. Ovčáček: Hra cizí tajné služby

Autor: ČTK, ivm - 
30. května 2018
18:53

Podle mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariji Zacharovové zpráva ohledně pokusu o zavraždění novináře Arkadije Babčenka v Kyjevě má zjevně mít propagandistický účinek. Napsala to na Facebooku v reakci na zprávu z ukrajinské metropole, že Babčenko žije. Mluvčí prezidenta Vladimira Putina se k tomu zatím nechtěl vyjádřit.

Ukrajinská tajná služba SBU dnes oznámila, že vraždu ruského novináře, o níž v úterý informovala média, naoko zinscenovala. Organizátora útoku, Ukrajince najatého údajně ruskými tajnými službami, bezpečnostní složky dnes v Kyjevě zadrželi.

„To, že je Babčenko živ, je nejlepší zpráva. Kéž by tomu tak bylo vždy. Bohužel v jiných případech se maškaráda nezdařila. To, že byl v této historce podstrčený propagandistický účinek, je očividné,“ napsala Marija Zacharovová ve svém příspěvku.

Podle sdělení prezidentova mluvčího Dmitrije Peskova Kreml zatím nemá k dispozici úplnou informaci o situaci kolem Babčenka. „Viděl jsem (zprávy o tom, že Babčenko je živý), ale prozatím k tomu žádnou informaci nemám,“ citoval TASS Putinova mluvčího.

Ovčáček: Jde o hru v režii cizí tajné služby

K události se vyjádřil také mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. „Vzhledem k tomu, že jde o hru v režii cizí tajné služby, zdržím se nyní širšího komentáře. V každém případě tento příběh byl od počátku poznamenán dezinformacemi, které šířili i někteří čeští novináři. Jde o nepravdivé obvinění českého ministerstva vnitra. Ukazuje se, že by žurnalisté měli byt v dnešním složitém světě mimořádně obezřetní,“ vzkázal Blesk Zprávám.

České ministerstvo vnitra se v dnešním vyjádření ohradilo proti informacím k údajnému pobytu Babčenka v Česku. „Ministerstvo vnitra jasně sděluje, že pan Babčenko v minulosti v ČR nežádal o žádný druh přechodného či trvalého pobytu ani o azyl,“ uvedla Marika Vinterová z odboru tisku a PR ministerstva.

Video  Vražda novináře byla inscenovaná, neřekl to ani ženě. A vnitro označilo okamurovce za hrozbu  - Markéta Volfová, Lukáš Červený, redakce Blesk
Video se připravuje ...

Porošenko: Nařídil jsem nepřetržitou ochranu Babčenka

Ukrajinské úřady mezitím oznámily, že poskytnou Babčenkovi nepřetržitou ochranu. Na svém Facebooku to dnes oznámil ukrajinský prezident Petro Porošenko.

„Gratuluji službě bezpečnosti Ukrajiny k bleskové operaci, díky níž zachránila život ruskému novináři Arkadiji Babčenkovi. Ukrajinské bezpečností složky jsou každým dnem silnější v boji proti ruské agresi a všem projevům hybridní války na Ukrajině. Moskva se ale pravděpodobně neuklidní – nařídil jsem proto nepřetržitou ochranu pro Arkadije a jeho rodinu,“ napsal Porošenko.

Deneček ( 31. května 2018 03:05 )

Další důkaz,jak jsou ukrajinci vypatlaní a dokonce u nás se najde póvl,který ji věří.

chevyn ( 31. května 2018 01:57 )

Teď by ho měla zabít jeho baba, protože jí z toho jeho blbýho nápadu mohla klidně klepnout pepka. A pak by teprve byla sranda.

anka ( 30. května 2018 21:12 )

cesi nezuri, ti vedi co jsou rusti komuniste, mafie a putin zac

hades ( 30. května 2018 19:10 )

Mluvčí Putina se nevyjádřil? Vždyť ovčáček už plká.

Zobrazit celou diskusi