Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Byla smrt novináře „zpackaný komplot“? Případ řeší i CIA, Turecko promluví

Autor: ČTK - 
23. října 2018
06:18

Dva týdny po zmizení novináře Džamála Chášukdžího nemají americké ani evropské zpravodajské služby jasný obrázek o roli, kterou mohl při novinářově zavraždění sehrát saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na západní bezpečnostní zdroje. Podle amerických médií kvůli Chášukdžího případu do Turecka v pondělí odcestovala ředitelka americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Gina Haspelová.

Že má Salmán, který de facto zemi vládne, rozhodující podíl na Chášukdžího smrti, protože saúdský bezpečnostní aparát ovládá, je podle Reuters přesvědčeno šest činitelů amerických a západoevropských tajných služeb. Konkrétní důkazy ale nemají.

Západní bezpečnostní složky nemají ani zdaleka úplný obrázek o tom, co se v saúdském konzulátu v Istanbulu stalo. Nevědí, jak Chášukdží zemřel, ani kam odvezli jeho tělo. Navzdory široce rozšířené informaci, že existuje zvukový záznam dokládající novinářovo mučení a usmrcení, nikdo ze západních činitelů k údajné nahrávce zatím přístup neměl.

Otázka viny korunního prince je podle Reuters pro západní vlády zásadní. Přesvědčení tajných služeb o Salmánově vině se opírá o jeho dominantní roli v saúdské vládě. Je podle nich pochybné, že by o tak důležité akci nevěděl.

Špionážní informace o případných instrukcích, které od Salmána saúdské komando dostalo, nejsou ale průkazné. To nastoluje otázku, zda členové komanda měli Chášukdžího zavraždit, nebo ho jen unést a dopravit do Rijádu.

Americký prezident Donald Trump v pondělí v rozhovoru pro list USA Today označil vraždu súdánského novináře za „zpackaný komplot“.

V Turecku mezitím pokračuje vyšetřování novinářovy smrti. Prezident Recep Tayyip Erdogan se nechal slyšet, že ve svém úterním projevu v parlamentu případ detailně osvětlí.

Chášukdží byl naposledy spatřen 2. října, když odešel na saúdskoarabský konzulát v Istanbulu. Rijád následně tvrdil, že s jeho zmizením nemá nic společného, o víkendu ale přiznal, že byl Chášukdží zabit. Turecko prosazovalo tuto verzi již od začátku.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 23. října 2018 08:50 )

Moc bych za to nedal, kdyby v tom měl taky prsty

Papanikula ( 23. října 2018 06:43 )

 Zajímavé v případě Skripala byl bez důkazu obviněn Putin

Antonin Blaha ( 23. října 2018 06:29 )

 Velmi zvlastni pristup k dane veci,pokud se jednalo o Skripala zapadni vlady a media nas masirovala kazdy den totalnimi hloupostmi bez jedinneho opravdoveho dukazu,tady jsou dukazy jako hrom a nic se vice mene nedeje😎😎😎👿

Zobrazit celou diskusi