Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Je to děsivá chyba, děsivá tragédie,“ tvrdí Saúdové. O těle novináře prý nevědí

Autor: ČTK - 
21. října 2018
19:32

Saúdská Arábie neví, jak byl novinář Džamál Chášukdží zabit, ani kde je teď jeho tělo. Americké televizi Fox News to dnes řekl saúdský ministr zahraničí Ádil Džubajr. Saúdské úřady se snaží tělo mrtvého nalézt, vrazi budou pohnáni k odpovědnosti, řekl ministr.

Saúdský opoziční novinář podle sobotního prohlášení Rijádu zemřel po bitce s lidmi, s nimiž se sešel na saúdském konzulátu v Istanbulu. Saúdskoarabská verze událostí je v rozporu s informacemi Turecka, podle nichž byl brutálně zavražděn komandem speciálně vyslaným z Rijádu. Jeho tělo bylo údajně rozsekáno na kusy a torzo se nachází na neznámém místě.

Podle ministra Džubajra pátrání po Chášukdžího osudu odstartovaly rozporné zprávy o tom, zda novinář saúdský konzulát v Istanbulu opustil. Incident ministr označil za „výjimečnou chybu“ a „kardinální a závažné pochybení“. Korunní princ Muhammad bin Salmán prý o události nic nevěděl, o výsledcích pátrání budou Saúdové veřejnost postupně informovat.

„Je to děsivá chyba, děsivá tragédie. Vyjadřuji soustrast rodině, sdílíme s nimi jejich bolest,“ prohlásil saúdský ministr.

Saúdské úřady několikrát změnily informace o Chášukdžího osudu, nejprve popíraly, že je nezvěstný, pak že byl zabit. Smrt přiznaly až po dvou týdnech, když tlak Turecka a západních metropolí vyústil ve výzvu po sankcích a izolaci Rijádu.

Chášukdžího, který byl kritikem královského dvora, v těchto dnech podle televize CNN saúdská státní média líčí jako národního hrdinu, který se stal obětí bandy zločinců. Na stránkách deníků jsou velké fotografie zabitého novináře, který podle komentářů měl sice odlišné politické názory, ale leželo mu na srdci blaho národa.

Agentuře AP nejmenovaný saúdský úředník řekl, že podle instrukcí z Rijádu měl být Chášukdží na konzulátu v klidném rozhovoru přesvědčen o nutnosti návratu do vlasti. Když odmítal, rozpoutala se hádka a lidé vyslaní ze Saúdské Arábie Chášukdžího zadusili ve snaze křičícího novináře utišit.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vihor ( 22. října 2018 02:08 )

Je to děsivá chyba, Saúdové netušili, že Turci mají tak dobrou odposlouchávací technologii. Ten plán měl asi nějaké pokračování, ale na něj už nedošlo. Nejspíš chtěli pak Saúdové tvrdit, že ten novinář odjel zpět do Saúdské Arábie a tam by měl nějakou "nehodu". Ale ta nahrávka jim ten plán znemožnila dokončit. Ten poklidný rozhovor s 15 tajnými agenty, chirurgem a jeho asistenty, který měl novináře přesvědčit o návratu do Arábie, si tedy asi nedovede představit ani Trump. Ale je to vina i novináře. Ti lidé jsou dnes tak zblblí z internetu, že si neuvědomují reálné následky své činnosti. Fyzickou bezpečnost považují za samozřejmou a naprosto ji podceňují. Podobně jako ten Kuciak na Slovensku, co si zahrával s mafií a ani si nezamykal dveře. Ale ani nevěřím, že ten Chášakdží to všechno dělal jen tak z lásky k lidu. Jde tam o obrovské peníze a on měl za sebou nejspíš zájmové skupiny, které si těžbu ropy chtěly zprivatizovat. Země jako Saúdská Arábie nejsou připraveny na demokracii, protože Islám z principu není demokratický, je postavený na autoritách a pokusy o zavedení demokracie dopadají ještě horším násilím jako v Iráku, Afghánistánu, Lybii, atd.

jonn ( 21. října 2018 20:12 )

V tom má prsty Svěrák -rozpuštěný ,vypuštěný.

Zobrazit celou diskusi