Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sebevražda v kauze Kuciak: Nezvládl to, říká matka, která ho našla oběšeného! Děsivá SMS před smrtí

Autor: red - 
20. října 2018
15:17

Před 14 dny byl jedním z osmi lidí zadržených při zátahu v případě vraždy novináře Jána Kuciaka (†27) a jeho snoubenky Martiny Kušnírové (†27). Hned druhý den po zatčení ho pustili. Nyní je mrtvý, spáchal sebevraždu. Před smrtí napsal SMS své přítelkyni, když se neozýval, matka se šla k němu domů podívat. Našla ho oběšeného na půdě. Co smrti Rolanda R. (†24) předcházelo?

Identikit, na kterém byl zachycen právě Roland R., byl policií zveřejněn asi v polovině září s tím, že muž na něm má disponovat zásadními informacemi k vraždě Kuciaka. Dva svědci ho údajně viděli těsně před vraždou pohybovat se v okolí domu zavražděných snoubenců. Muže se sice vypátrat nepovedlo, ale zveřejnění této podobizny vedlo údajně k tomu, že nynější obvinění mezi sebou začali více komunikovat.

Když policie spustila akci na zadržení podezřelých, byl Roland jedním z nich. Hned druhý den byl ovšem propuštěn. Podle zveřejněných informací ho zakuklenci sbalili v domě, kde žil s matkou Martinou a jejím přítelem Miroslavem M. Ten byl také zadržen a v současnosti je stále ve vazbě. Byl obviněn z podílu na vraždě a hovoří se o něm jako o „řidiči“, který dopravil vraha, obviněného Tomáše S., na místo činu a pak ho také odvezl.

„To není pravda,“ řekla pro slovenský deník Plus Jeden Deň jeho matka Martina. „V té době žil už nějaký čas v Žilině u své přítelkyně. Tam ho ještě v pyžamu sebrali,“ tvrdí. Syna podle ní následně převezli do Nitry a pak do malého domku v Malém Ostrově nedaleko Kolárova.

„Měl tam dílnu, kde opravoval stará auta. Když byl pryč, chodila jsem mu tam krmit kočky a psa. Policie mu řekla, že je tam ukrytá zbraň, kterou měli zastřelit Kuciaka a jeho přítelkyni. Žádná se ale nenašla,“ vysvětluje jeho matka.

Krátce po propuštění zamířil Roland právě ke své matce. „Byl zničený. Prý mu vyhrožovali, že pokud nic neřekne, dostane 25 let,“ vypověděla dále. Její syn měl ten den, kdy ho zadrželi, nastoupit do nové práce. „Řekl, že tam už nepůjde. Že potřebuje svoje zvířata a klid. Byl to samotář uzavřený do sebe,“ popisuje svého syna žena, jejíž partner sedí ve vazbě.

Myslí si, že její syn nevydržel všechen ten tlak a napětí. „Spojovali ho s vraždou, protože Miroslav je můj přítel. Jenže Roland neznal ani jeho, ani Tomáše Sz. (údajného střelce – pozn. red.),“ řekla matka reportérům z Plusky.

Když se jí tento týden déle neozýval, vyděsila se a zamířila k němu domů. Našla ho oběšeného na půdě. „Ve věci bylo zahájeno trestné stíhání pro přečin usmrcení. Lékař na místě předběžně vyloučil cizí zavinění. Na přesné určení smrti nařídil vykonat soudní pitvu,“ uvedla nitranská policejní mluvčí Božena Bruchterová.

Přítelkyni prý syn poslal krátce před smrtí SMS, že už to nemá význam.. Potom už na telefonáty nereagoval,“ řekla matka. Je otázkou, co Rolanda k sebevraždě dohnalo. Zda zveřejnění identikitu, propojení s údajnými vrahy, nebo zda neunesl tíhu svědomí…

Policie je nyní skoupá na slovo. Ve vazbě sedí čtyři podezřelí, mezi nimi Alena Zs., obviněná z objednání vraždy Jána Kuciaka. Žena napojená na kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera, který také sedí ve vazbě, je podle dalšího ze zadržených a jediného spolupracujícího Zoltána A. však jenom prostředníkem. Zoltán u výslechu uvedl, že údajným objednatelem vraždy je právě Kočner, o kterém Kuciak několikrát psal ve svých článcích. Kočner Kuciakovi několik měsíců vyhrožoval. Když to Kuciak oznámil na policii, nic se nestalo.

Ján Kuciak a jeho snoubenka Martina Kušnírová byli popraveni ve vlastním domě letos 21. února.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání