Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Masový odchod z veřejnoprávní televize. Redaktorky popsaly „diktát, stres a boj“

Autor: Darina Jíchová - 
2. června 2018
07:10

Slovenské novinářky Katarína Jánošíková a Zuzana Kovačič Hanzelová poskytly redakci Blesk Zprávy několik komentářů ke svému odchodu z Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS). Obě patří mezi tucet reportérů a novinářů, kteří kvůli poměrům v redakci zpravodajství RTVS a jeho směřování podali tento týden výpověď. Novinářky uvedly, že to bylo velmi těžké a emotivní rozhodnutí, ale že jim zároveň spadl obrovský kámen ze srdce.

„Naše rozhodnutí se rodilo dlouho. Měli jsme snahu se domluvit s vedením a najít jiné řešení. Na RTVS jsme hrdí a záleží nám na něm. Někteří kolegové tam pracují už 10 let, ale ukázalo se, že vedení nemá zájem o situaci diskutovat a poslední kapkou bylo vyhození našich kolegů. To hodně zabolelo,“ vysvětlila Jánošíková. „Ten den, kdy jsme podali výpověď, jsem měla výjezd s kameramanem, když mi to došlo, v autě jsem se rozplakala,“ přiznala novinářka.

Video  Reportéři Slovenské veřejnoprávní televize podávají výpovědi  - Spravodajské odbory RTVS
Video se připravuje ...

Odchod byl jediné řešení

„Nechtěli jsme odejít, ale veřejnoprávnost v sobě máme hluboce zakořeněnou, a právě proto jsme tam nemohli zůstat,“ uvedla Kovačič Hanzelová. Už ve svém otevřeném dopisu z počátku května novináři upozornili, že se ve vysílání začíná projevovat cenzura i na to, že vedení reportéry šikanuje. „Zvenčí to možná tak nevypadalo, ale v redakci jsme několik měsíců žili v otevřeném konfliktu, byl to vyčerpávající každodenní boj,“ dodala reportérka.

Novináři už nějakou dobu kritizovali vedení zpravodajství RTVS a v otevřeném dopisu požadovali jeho výměnu. Hlavně to, aby bylo jeho složení skládající se převážně z tiskových mluvčích, nahrazeno skutečnými odborníky. Ředitel RTVS Jaroslav Rezník ale požadavky svých zaměstnanců odmítl. Odpovědí bylo jen propouštění a upevnění „diktátu“ vedení.

Boj za novinářské hodnoty

„Řekli jsme, že naše výpovědi stáhneme, když Rezník přistoupí na výměnu vedení zpravodajství a nahradí konkrétně Vahrama Chuguryana, Petru Stano Maťašovskovou a Hanu Lyons. Dále jsme požadovali návrat našich kolegů, ale on na to nepřistoupil. Nedělám si žádné iluze, že by nám vyšel vstříc,“ komentovala jednání ředitele RTVS Jánošíková.

„Hlavně, že je to, jak chce on. Tak se vyjednávat nedá,“ řekla k chování Rezníka Kovačič Hanzelová. Boj reportétů za novinářské hodnoty ale nekončí a dál budou vystupovat proti současnému vedení RTVS, které tyto hodnoty naprosto popírá. „Neváhám o tom mluvit a budu pokračovat,“ prohlásila Jánošíková. Její kolegyně Kovačič Hanzelová dodala, že denně dostávají spoustu podpůrných dopisů.

„Lidé naše rozhodnutí chápou a podporují nás. Dlouho jsme přemýšleli co udělat a nakonec jsme se dostali do stádia, kdy odchod byl jedinou možností,“ Kovačič Hanzelová řekla, že se zatím nesetkali s žádnou kritikou. „Žádný přesný plán do budoucna nemáme, uvidíme, kam nás vítr zavane. V dvouměsíční výpovědní lhůtě ještě chodíme do práce, někteří si vybírají dovolenou.“

Novinářky dál sledují dění v RTVS

Janošíková rovněž vyjádřila pochopení pro kolegy, kteří si, třeba kvůli splácení hypotéky, nemohou dovolit z RTVS odejít. „Kolegové, kteří živí rodiny nebo mají hypotéku, zůstávají, je to pochopitelné. Budeme je podporovat zvenčí a budeme se snažit, aby mohli pracovat svobodně,“ slíbila. „Všichni, kteří jsme vedení nejvíce překáželi, jdeme pryč.“

Podle Kovačič Hanzelové už se další vlna hromadného odchodu nechystá. Rovněž se domnívá, že vedení se neobrátí ani proti lidem, kteří v redakci zůstali. „Kdyby se vedení rozhodlo vyštvat další reportéry, už by tam v podstatě nikdo nezůstal a vysílání by bylo reálně ohrožené. Vedení ze dne na den vyhodilo kvalitní a zkušené novináře, teď jich odchází dalších 12. Na ty, co zůstávají, čeká spoustu práce. Držíme jim palce a budeme sledovat, co se RTVS děje.“

„Zatím nevíme, jak budeme postupovat dál. Tohle nás stálo spoustu času a sil, bylo to stresující. O víkendu nás čeká svatba kolegyně a pak pondělí, to bude nový den. To se volně nadechneme a rozhodneme se, co bude dál,“ uvedla na závěr Kovačič Hanzelová.

Lubomir Bukovic ( 29. listopadu 2023 11:18 )

Konecne tato fasisticka luza ktora tvrdila ze len oni maju pravdu a o tej sa nediskutuje odchadza!
Prestitutka ako je KH nema co v slovenskej televizii hladat!
Skreslovanie informacii volanie do televizie len svojich ludi a dokonca klamanie v priamom prenose to verejnopravna televizia nepotrebuje!

europa ( 3. června 2018 05:39 )

Koho chleba jíš, toho píseň zpívej. To ty diliny neznají? Tak ať se jdou přihlásit na pracák. To jsem zvědav, kdo je zaměstná. Pakáž

vlasok ( 2. června 2018 22:52 )

Teda cenzúra ako vyšitá.

vlasok ( 2. června 2018 22:50 )

Už aj tu je cenzúra?

Kolibrik1234 ( 2. června 2018 18:43 )

 Velke stastie ze tato novinarska luza ktora obcanov zasobovala neobjektivnymi spravodajstvom odchadza.mozu sa zamestnat v inej televizii.je volny pracovny trh.ak su odbornici.mozu ist do tv narkoza alebo tv hnoj.dakujem za vsetkych slusnych obcanov Slovenska.

Zobrazit celou diskusi