Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vlna výpovědí ve veřejnoprávní televizi: Končí 12 reportérů a editorů

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, Darina Jíchová, simao - 
31. května 2018
14:55

Tucet reportérů a editorů Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS), kteří dlouhodobě kritizovali vedení tohoto veřejnoprávního média, se rozhodl hromadně podat výpovědi. Informovaly o tom zpravodajské odbory RTVS, které založili nespokojení novináři rozhlasu a televize.

„Naše rozhodnutí se nerodilo lehce. Máme děti, hypotéky i závazky, ale hlavně máme tuto práci velmi rádi. Nedokážeme ji ovšem za stávajících okolností v RTVS dělat stejně svědomitě jako dosud, uvedly zpravodajské odbory na sociální síti. Dodaly, že novináři jsou připraveni odvolat výpovědi v případě, že ředitel RTVS Jaroslav Rezník odvolá vedení redakce zpravodajství tohoto média.

„Slovensko je mladá a moderní země, která by měla mít nezávislé a sebevědomé veřejnoprávní zpravodajství. Chceme vyslat signál, že Slovensko si zaslouží víc,“ uvedly Katarína Jánošíková a Zuzana Kovačič Hanzelová v rámci videa, kde se odcházející novináři loučí a vysvětlují své rozhodnutí.

Pracovní poměr zmiňovaných novinářů, z nichž většina pracuje v RTVS již léta a patří mezi zkušené redaktory, by měl skončit po uplynutí dvouměsíční výpovědní lhůty. Několik jiných redaktorů RTVS už dříve oznámilo výpověď na znamení nesouhlasu se situací v této instituci.

Vedení RTVS kritiku odmítá

V dubnu se téměř šest desítek novinářů RTVS otevřeným dopisem ohradilo proti poměrům v redakci zpravodajství a proti směřování RTVS. Následně se na dvě stě slovenských novinářů spojilo k tvrdé kritice vedení RTVS, když zmínili údajnou cenzuru v RTVS a tvrdili, že veřejnoprávní médium cíleně šikanuje, omezuje a zbavuje se dlouholetých novinářů.

Novináři tak učinili po rozhodnutí RTVS, která neprodloužila smlouvy čtyřem externím redaktorům, kteří podepsali zmiňovaný otevřený dopis novinářů RTVS. Vedení RTVS v reakci kritiku odmítlo. Rezník tehdy řekl, že redaktoři pracují svobodně, bez omezování a politických zásahů.

Kiska: Napětí je třeba řešit

K situaci v RTVS se vyjádřil i prezident Andrej Kiska. „Dnešní hromadná výpověď 12 redaktorů RTVS je další zlou zprávou pro kvalitu veřejnoprávního zpravodajství. Je důsledkem napjaté situace v RTVS, která se nezlepšuje, ale naopak ještě zhoršuje,“ vzkázal přes sociální síť s tím, že je toto napětí třeba řešit.

Vyjádření odcházejících redaktorů o neadekvátním zasahování managementu do práce novinářů považuje za mimořádně vážné. Kvůli situaci v RTVS si proto telefonoval s ministryní kultury Ľubicou Laššákovou. Ptal se jí na to, jak plánuje situaci řešit, chránit práci novinářů i kvalitu veřejnoprávního vysílání.

„Ministryně mě informovala, že se zítra sejde s ředitelem RTVS. Jsem přesvědčený, že situací by se měla zabývat vládní koalice, příslušný parlamentní výbor a Rada RTVS, kterou nemáme na to, aby budila zdání nezávislosti, ale aby řešila problémy, když se management nedokáže vzpamatovat sám,“ apeloval Kiska, podle kterého je nepřípustné, aby důvěru ve veřejnoprávní zpravodajství znevažovaly zásahy managementu či politiků. „Veřejnoprávní instituce nepatří ani jejímu řediteli, ani straně, která ho tam dosadila,“ dodal slovenský prezident.

Video  Reportéři Slovenské veřejnoprávní televize podávají výpovědi  - Spravodajské odbory RTVS
Video se připravuje ...

cepp ( 1. června 2018 08:45 )

Bojíte se Kalouska? Tak to jste na tom špatně.

pavelba ( 31. května 2018 23:26 )

 Je zvláštne,že pán prezident Kiska sa zamontováva,len pre určitú skupinu ľudí.Vo Vrbovom pri Piešťanoch dávajú zamestnanci zahraničnej firme Bodet & Horst výpovede z toho dôvodu,že im táto firma nevypláca mzdy.A pán prezident Kiska je ticho. Nebolo počuť,že by mal obavy o to,ako títo zamestnanci zaplatia deťom stravenky,nájom a pod.

egyptanka ( 31. května 2018 21:45 )

Zrušte ČT a bude klid. Stejně se na ní normální lidé nedívají.

Pressdivka ( 31. května 2018 21:02 )

To je nepochybně ironie, protože nikdo nemůže být takový debil, aby tohle myslel vážně. ČT je řízena TOP09. ČT dlouhodobě lže a manipuluje.

bb88 ( 31. května 2018 20:51 )

Ty nejsi cepp, ale cypp. Držíš se koryta pravda ti asi nedělá dobře. Čt je žumpa.

Zobrazit celou diskusi