Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Vzpoura v televizi: Novináři se bouří proti vedení kvůli nevyváženým reportážím

Jaroslav Rezník, ředitel RTVS
Jaroslav Rezník, ředitel RTVS  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
4. dubna 2018
16:30

Šest desítek novinářů Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) se otevřeným dopisem ohradilo proti poměrům v redakci zpravodajství a proti směřování této veřejnoprávní instituce. Dopis určený veřejnosti dostal také ředitel RTVS Jaroslav Rezník a Rada RTVS. Rezník se v prohlášení proti kritice ohradil a nespokojence označil za radikální mladé jádro zpravodajství.

„Zatím pracujeme svobodně, ale v nepřátelské atmosféře," uvedli pracovníci RTVS. „Atmosféra ve zpravodajství je už několik měsíců napjatá. Bojujeme s nedůvěrou vůči našim nadřízeným, vůči jejich úmyslům a schopnostem. Do současné doby ale nezavedli mechanismus, který by vyloučil možný konflikt zájmů v obsahu zpravodajství," prohlásili.

Novináři: Nadřízení nás neochrání

Redaktoři s příchodem nového šéfredaktora očekávali uklidnění situace, ale nestalo se tak. „Nevěříme, že naši nadřízení jsou schopni ochránit redakci před silnými tlaky z vnějšího prostředí," uvedli s tím, že odmítají nátlak vedení uměle vyvažovat reportáže lidmi, kteří mají blízko k dezinformačním médiím, nejsou odborníky či se netají politickými ambicemi.

Pracovníci televize a rozhlasu varovali, že oslabená redakce nebude schopná vnější tlak ustát, což vyústí v ovlivnitelnost zpravodajství a v ohrožení veřejnoprávní služby.

Rezník ale v prohlášení jakékoli ohrožení zpravodajství ze strany vedení odmítá a tvrdí, že jsou to právě mladí a málo zkušení redaktoři, kteří mnohdy vytvářejí neprofesionální a až obtěžující zprávy s tendenčností a podsouváním vlastních názorů.

„Napravit tento nelichotivý stav není pro žádné vedení lehký a ani bezbolestný proces. Radikální mladé jádro zpravodajství, místo aby svou energii věnovalo sebevzdělávání a pozorně poslouchalo, jaké nové výzvy se mu nabízejí, respektive aby se na nich spolupodílelo, se rozhodlo postavit barikádu, hledat nepřítele a křičet na ostatní - kdo nejde s námi, jde proti nám!" uvedl Rezník. Dodal, že zkušenější redaktoři se často doslova bojí říci svůj názor, aby se nestali terčem výpadů mladších kolegů.

Deneček ( 4. dubna 2018 17:54 )

Svolejte fakany a demostraci,ti všechno znají,jsou nejchytřejší.

Zobrazit celou diskusi