Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Krvavý „ohňostroj“ zabil 58 lidí: Nová svědectví o masakru v Las Vegas

Autor: Darina Jíchová - 
17. května 2018
14:40

Stephen Paddock (†64) ze svého apartmá v hotelu Mandalay Bay zastřelil 58 lidí, dalších 500 jich zranil. Lasvegaská policie nyní zveřejnila další materiály, které nashromáždila během vyšetřování masové střelby z 1. října loňského roku. Ve středu policie publikovala záznamy výpovědí svědků, na začátku května video ze zásahu v hotelu, napsala stanice CNN.

Ve středu  policie zpřístupnila více než tisícistránkovou složku obsahující přepisy výpovědí svědků a přeživších říjnové střelby. Vyšetřovatelé vyslechli značnou část z 22 tisíc účastníků hudebního festivalu, kteří se stali cílem Paddockova útoku. Stovky lidí uvedly, že se nejprve domnívaly, že je někde ohňostroj. „Závažnost situace“ jim došla, až když se v davu „začaly ozývat bolestné výkřiky“.

Podivín z uklizeného pokoje

Paddock vypálil přes 100 nábojů a policie stále nezná jeho motiv. Nepomohla jim ani svědectví zaměstnanců hotelu, kde střelec bydlel, a kasina, kam vášnivý hráč chodil hrát. Pokojská z Mandalay Bay ho popsala jako pořádkumilovného muže, „jeho pokoj byl vždycky uklizený“, prohlásila ve své výpovědi. Dodala však, že k němu do pokoje chodila nerada.

„Znervózňoval mě, neustále na mě zíral a sledoval, co dělám,“ sdělila policii. „Ten týden jsem měla směnu, jeho apartmá jsem uklízela čtyři dny za sebou. Byl divný,“ popsala ho.

„Většinu času trávil v pokoji, když jsem tam ale přišla, bylo uklizeno. Neměl ani nic v odpadkovém koši. Pracoval na počítači a jídlo si objednával do pokoje, většinou jen polévku,“ řekla policistům, aby dodala: „Prvním den jsem to nevnímala, ale když se totéž opakovalo dál, dost mě to znepokojilo.“

Vášnivý hráč v kasinu

Zaměstnanec kasina v hotelu Caesars Entertainment uvedl, že Paddock byl v podstatě jejich pravidelným hostem. Do jejich kasina jezdil hrát už několik let. Osobně s ním mluvil, když se Paddock ptal, kde jsou jeho oblíbené automaty s virtuálním pokerem. „Odstranili jsme je, řekl jsem mu. Byl to podivín a trochu introvert, chodil k nám sám, nebo s přítelkyní.“

Paddockova přítelkyně Marilou Danleyová byla v době masakru na Filipínách, cestu domů za rodinou jí zaplatil právě Padock. Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že o útoku nevěděla a není do něj nijak zapletená.

Podle zaměstnanců několika dalších kasin byl Paddock vášnivý hráč, až závislý. Nikdy však nevyhledával společnost prostitutek, nepil a nebral drogy. „Držel se stranou. Společnost mu dělala jedině jeho přítelkyně. Nikdy jsem neviděl, že by jí projevil nějakou náklonnost. S ostatními se bavil výjimečně, většinou jen o hraní,“ vysvětlil Paddockovo chování pracovník kasina.

„Uměl hrát. Pokud prohrál, svoje dluhy platil ihned, nebyly s ním problémy,“ pokračoval. „Dvakrát dokonce vyhrál prémii, jednou to bylo luxusní auto, podruhé tři miliony korun v hotovosti.“

Horor na festivalu

Publikované materiály zahrnují popisy útoku. Jeden muž vylíčil, jak společně s dalšími lidmi zalezli pod pódium, když slyšeli výstřely. „Když střelba utichla, vylezli jsme a běželi pryč. Pak začala druhá salva a my se zase schovali. Když skončil, znovu jsme se rozběhli pryč. Já jsem se nedostal daleko, po chvilce začal zase střílet a zasáhl mě do zad,“ svědek vypověděl, že když nemohl dál utíkat, lidé ho nesli.

Spousta zraněných potřebovala okamžitou pomoc, jeden ze zasahujících policistů neváhal a naskládal je na korbu pick-upu a rychle je odvezl do nemocnice. „Věděl jsem, že sanitka je daleko a oni jinak zemřou,“ řekl svým kolegům. Jména veškerých svědků byla začerněna. Jediným člověkem, jehož jméno zůstalo odtajněno, byl zpěvák Jason Aldean, který na festivalu vystupoval.

Veřejná výpověď country zpěváka

„Na začátku si všichni mysleli, že jsou to petardy nebo ohňostroj. Pak se ale začal ozývat křik. Lidé se pokoušeli utéct do bezpečí, jiní se schovávali pod auta, za rohy budov, prostě kam se dalo. Vyčkávalo se, až palba utichne, pak lidé zase začali utíkat. Byla to hrůza, lidé padali jeden za druhým. Viděl jsem, jak žena klečí vedle své kamarádky a prosí ji, aby vstala. Kolem létaly kulky,“ vypověděl Aldean.

„Pak k ní přiběhl někdo další, ještě zkusil poskytnout ležící ženě první pomoc, ale asi to nepomohlo. Myslím, že byla mrtvá. Její nezraněnou kamarádku nakonec odvlekl pryč,“ uvedl zpěvák. Z dokumentů ani z Aldeanových slov není jasné, zda postřelená žena skutečně zemřela, nebo ne. Vyšetřovatelé upozornili, že některé výpovědi jsou zmatené. Policie svůj důkazní materiál musela zveřejnit na příkaz soudu, v dalších týdnech by měly být publikovány záznamy z tísňového volání.

agfor ( 17. května 2018 15:27 )

Když ne bláznivý střelec (protože v USA teroristé nejsou), tak obyčejný ohňostroj. Za chvíli se amíci vymlátěj sami a nebude mít kdo rozpoutávat po světě války.

Zobrazit celou diskusi