Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Unesli dívku (†16) ze svatby, znásilnili a upálili v domě. 14 Indů skončilo ve vazbě

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
5. května 2018
21:28

Policie v indickém státě Džharkhand dnes zatkla 14 lidí, které podezírá, že znásilnili a pak upálili šestnáctiletou dívku. Jde o další útok v zemi, která se i přes zpřísnění zákonů potýká s velkým počtem násilných činů namířených proti ženám, připomněla agentura AP.

Zástupce místních úřadů státu Džharkhand na východě země uvedl, že obvinění ve čtvrtek dívku unesli ze svatby, kde byla jako host. Někteří ji pak prý znásilnili. Druhý den dostali za čin pokutu necelých 16 tisíc korun a trest 100 sedů lehů. V reakci na to zbili dívčiny rodiče a další příbuzné a když dívku našli samotnou doma, upálili ji.

Trest pachatele rozzuřil

„Dva z obviněných zbili dívčiny rodiče a příbuzné, pak prohledali dům. Když zjistili, že kromě dívky už v domě nikdo není, zavolali další komplice. Dívku svázali a dům zapálili. Dívka uvnitř uhořela,“ sdělil strážník Ašok Ram agentuře AFP.

Ram má případ znásilnění na starosti. „Rodiče její znásilnění ohlásili jak na policii, tak i radě starších v jejich vesnici. Požadovali, aby viníci byli náležitě potrestáni,“ vysvětlil policista.

„Rada starších nemá sice žádnou legální moc, ale její rozhodnutí nese na indickém venkově značnou váhu. Mužům obviněným ze znásilnění udělila finanční pokutu a malý tělesný trest, pachatele to nesmírně rozzuřilo a svůj hněv obrátili proti své oběti,“ dodal Ram. „Ve vazbě nyní máme 14 z 18 podezřelých, po dvou hlavních pachatelích ale pátráme.“

Mezi zatčenými jsou také členové rady starších. Jsou obvinění z vynášení nezákonných rozsudků a zasahování do policejního vyšetřování.

Sexuální násilí v Indii

Indií, kde násilí vůči ženám bylo dlouhodobě zamlčováno, v posledních letech otřásla řada sexuálně motivovaných útoků. V roce 2012 řadu lidí pobouřil případ, kdy šestice mužů znásilnila studentku v autobuse projíždějícím Dillí. Od té doby vláda sice zpřísnila tresty za znásilnění na 20 let, pokud je oběť dospělá, nicméně brutální sexuální útoky jsou stále časté, uvedla AP.

V reakci na nedávné znásilnění a vraždy mladých dívek a jiné útoky na děti vláda minulý měsíc schválila trest smrti za znásilnění dítěte mladšího 12 let.

 

Zobrazit celou diskusi