Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Výkaly, svrab a prostituce. „To není Evropa!“ bědují uprchlíci v Řecku

Autor: Darina Jíchová - 
22. prosince 2017
21:40

V kopcích řeckého ostrova Lesbos se nachází uprchlický tábor Moria. Momentálně v něm žije šest tisíc uprchlíků, to je třikrát více, než pro kolik lidí byl postaven. Moria patří mezi nejhorší evropské tábory, kam se žadatel o azyl může dostat. Uprchlíkům začíná docházet trpělivost, šíří se tu nemoci a násilí. Starosta ostrova požádal skoro před půl rokem o pomoc vládu, ta ale začala jednat až nyní. O situaci na Lesbu informoval britský deník The Guardian.

Moria byla dříve vojenskou základnou. Teď je její prostor zaplněn stany a přepravními kontejnery. Se začátkem zimy se lidé začínají obávat, co bude dál. Uprchlíkům se v táboře nežije nejlíp a celková nálada na ostrově je mizerná. Důkazy o tom lze najít na stěnách zařízení, jež zdobí graffiti a nápisy „Vítejte ve vězení Moria!“. Ženy, muži a děti denně bojují o přežití. Podmínky v táboře jsou zoufalé, řecký ministr pro migraci je označil za život ohrožující.

Vláda plánuje přesun migrantů

Humanitární organizace na tento stav upozorňují už dlouho, situace v přelidněném kempu podle nich skončí katastrofou, která bude znamenat ostudu pro Evropu.

S příchodem studené fronty aténské úřady slíbily, že pět tisíc uprchlíků přesunou na pevninu. Přeplněné jsou i ostatní řecké ostrovy: Lesbos, Kos, Samos, Leros a Chios. V tamních táborech se dohromady nachází více než 15 tisíc uprchlíků. Migranti žijí namačkaní v látkových stanech, jejich jedinou ochranou před zimou jsou dřevěné palety na zemi.

Vzduch páchne výkaly a spáleným plastem

Vzduch v kempu je prosycen hustým štiplavým kouřem. Ten má na svědomí spalování plastových lahví. Lidé nemají k dispozici topné dřevo, proto se hřejí u ohně z plastů. Táborem se rovněž line zápach výkalů. Záchody jsou přeplněné a přetékají. Země je pokrytá směsí exkrementů a odpadků.

Ostrovní starosta Spyros Galinos se už měsíce snaží táboru pomoc. Mezi uprchlíky se rozjel obchod s drogami, alkoholismus a prostituce. Vzniklo tam několik znepřátelených skupin, mezi nimiž dochází k častým střetům.

„Národní ostuda,“ řekl Galinos, aby dodal: „Došla mi slova, situace se nedá jinak popsat. Nedávno jsem kemp přirovnal k vězení na Guantánamu, samozřejmě jsem tam nikdy nebyl a možná se mýlím. Připodobnění ke koncentračnímu táboru by asi bylo lepší.“

Místní Řekové mají z uprchlíků strach

Na pevninské Řecko jsou v první řadě převáženy těhotné ženy a děti. Řecká levicová vláda nejprve přesunu bránila, nicméně transporty už začaly a všichni doufají, že se situace v Morii brzy zlepší.

Galinos zůstává klidný, přestože se na něj snáší kritika ze všech stran. Vláda odmítá poskytnout finanční pomoc, uprchlíci jsou zoufalí a obyvatelé ostrova, kteří jsou povětšinou cizinci, se kvůli migrantům bojí v noci vycházet.

„Tohle je nouzová situace a vyžaduje nouzové řešení,“ prohlásil starosta a pokračoval: „Už od léta vládě říkáme: Udělejte něco s Morií. Lidé tam brzo začnou umírat, pokud se něco nezmění, pokud se podmínky nezlepší.“

Minulý týden na ostrov vláda poslala pomoc v podobě přepravních kontejnerů, do kterých se vejde až 300 lidí. Členské státy EU se neustále dohadují o uprchlických kvótách, ale Řecko a Itálie zůstávají v přední linii tohoto problému. Dobrovolníci, kteří v táboře pracují, se obávají, že brzo tam bude víc uprchlíků než obyvatel v Manile, nejlidnatějším městě světa.

Vztek, frustrace a pleny i pro dospělé

Mezi lidmi se rozšířil svrab, situace není zatím tak závažná, aby bylo nutné nařídit karanténu. Lidé v noci neopouštějí své stany, dospělí lidé začali nosit pleny, aby nemuseli chodit ven na záchod. Mají strach ze střetů mezi znepřátelenými skupinami, ke kterým dochází právě za tmy. Afghánec Said Asidi (45) uvedl, že lidé cítí vztek a frustraci, protože se nic neděje a jejich situace se jen zhoršuje.

Asidi žije v Morii už více než dva roky, netuší, proč mu dosud nebyl poskytnut azyl. „Nevím proč. Už jsem byl třikrát na pohovoru. Naposledy před půl rokem, ale zatím nepřišlo žádné rozhodnutí,“ řekl. Moria se stala příkladem toho, jak by uprchlickým tábor neměl vypadat.

Dobrovolníci jsou v šoku

Zkušení dobrovolníci jsou ze stavu kempu v šoku. Američan Jeremy Holloman řekl: „Tohle je to nejlepší, co může Evropa nabídnout? Chápu, když před dvěma lety začala uprchlická krize, muselo se jednat rychle. To bylo v roce 2015, v roce 2017 už bychom měli mít dostatek zkušeností, abychom to zvládli líp.“

Ir Andrew Foley situaci nevidí zrovna optimisticky: „Moria ničí všechno, co Evropa pro uprchlíky znamená. Pokud budeme lidi držet v takových podmínkách, zbavíme je veškeré naděje na lepší život. Odsoudíme je k utrpení, to nevěští nic dobrého.“