Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tsipras peskoval Tuska. Nelíbí se mu zpochybnění uprchlických kvót

Autor: ČTK, pk - 
14. prosince 2017
09:25

Řecký premiér Alexis Tsipras před summitem Evropské unie kritizoval šéfa Evropské rady Donalda Tuska za jeho slova zpochybňující unijní kvóty pro přerozdělování uprchlíků. Tusk tento týden označil kvóty za neefektivní. Tsipras ve středu podle agentury AFP prohlásil, že Tuskův výrok byl nevhodný. Premiér Řecka, které se v rámci EU nejvíce potýká s přílivem migrantů, rovněž uvedl, že nepřijme žádný návrh na řešení migrace, který nebude založen na principu solidarity.

Donald Tusk udělal nevhodné a zbytečné prohlášení o otázce uprchlíků a já nemyslím, že by jeho návrh měl šanci na přijetí,“ řekl ve středu Tsipras.

Tusk tento týden uvedl, že přerozdělování žadatelů o azyl mezi zeměmi EU podle kvót je neefektivní nástroj, který unijní země rozděluje. Doporučil zároveň jiné mechanismy pro řešení krize.

Tsipras ve středu rovněž upozornil, že jeho země nepřijme žádný návrh na řešení migrační krize v EU, který nebude založen na principu sdílení zátěže. Migrace má být jedním z hlavních témat summitu EU, který ve čtvrtek začíná v Bruselu.

Proti přerozdělování migrantů v rámci Unie na základě pevně přidělených kvót vystupují zejména Maďarsko, Česko a Polsko. Zdůrazňují, že v migrační krizi jsou a nadále hodlají být solidární s partnery v EU, ale jiným způsobem než přebíráním části migrantů. Navrhují například finanční pomoc, lepší ochranu vnějších hranic či partnerství se sousedními státy při boji s převáděči a při řešení migračních tlaků.

Podívejte se na záběry z uprchlického tábora: 

Video  Blesk.cz nahlédl do uprchlického tábora Idomeni. Podívejte se, jak to v něm vypadá.  - Václav Lang, Blesk.cz
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi