Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiše rozčílil uprchlický „diktát z EU“. Na Junckera vytáhl Jágra

Autor: Jaroslav Šimáček - 
14. června 2017
21:55

„My nemůžeme spasit celý svět.“ Andrej Babiš (ANO) dorazil ve středu na Úřad vlády již nikoli jako ministr, ale jako šéf ANO. Během dotazů novinářů čelil i otázkám týkajících se migračních kvót. Odmítl diktát z Bruselu, kvóty označil za nesmyslné. Češi si dle něj mají sami rozhodnout, kdo u nás bude žít a pracovat a jako argument zmínil i Jaromíra Jágra, čekajícího v USA na zelenou kartu.

„Principiálně odmítám, aby pan Juncker nám mluvil do přistěhovalecké politiky naší země. Naše firmy, naši lidé si mají rozhodnout, kdo u nás bude žít nebo pracovat,“ zareagoval ve středu Andrej Babiš (ANO) na kritiku ze strany Evropské komise ohledně toho, že Češi nechtějí přijmout uprchlíky na základě migračních kvót.

Babiš: Kvóty jsou od začátku nesmysl

Narážel tak na jméno šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. Podle Babiše dochází k „diktátu EU“. „Hlavní problém je terorismus a migrace. A tam ta komise je absolutně pasivní,“ pokračoval. Řešení migrace je v Sýrii a Libyi, upozorňuje Babiš. Nucení kvót označil za nesmyslné. „Od samého počátku je to nesmysl, je to proti naším zájmům a je to principiální záležitost,“ míní šéf ANO.

Evropské komisi vyčetl, že „nepochopila vůbec, že EU potřebuje reformu“ a nikoli „chrlit stále nějaké regulace a samozřejmě nesmyslné kvóty na migranty“. „Já chci hlavně pomáhat našim lidem,“ tvrdí Babiš. „My nemůžeme spasit celý svět,“ dodal.

VIDEO: Babiš o migračních kvótách a imigrační politice Evropy

Šéf ANO vytáhl „Jardu Jágra“

Evropa nepochopila trend v tvrdších podmínkách přijímání lidí, míní Babiš. „Vidíme to v USA, kde imigrační politika byla velice přísná a teď ještě pan Trump zpřísňuje ten formulář,“ uvedl Babiš.

„U nás de facto na některé pozice nemá kdo pracovat. Nepřipadá vám absurdní, že naše firmy čekají rok na povolení, že přijmou zahraničního dělníka, protože naši nechtějí na těch pozicích pracovat a na druhé straně každý den přichází z Afriky další tisíce migrantů?“ pokračoval.

Babiš se v ten moment poměrně rozvášnil. S narážkou na slabou migrační politiku EU a tvrdší podmínky v USA dodal: „Tak my vysvětlete, proč Jarda Jágr čeká na zelenou kartu tak dlouho? Proč každý stát má nějakou svoji migrační politiku? Evropa se má bránit, my nespasíme celý svět a nemůžeme přijímat stovky milionů lidí. Mně je to líto, my máme těm lidem pomoci, ale tam, kde se narodili, kde vyrostli, kde žili.“

Zelená karta přitom umožňuje cizinci dlouhodobě legálně žít a pracovat na území USA. Že o ni hokejová legenda Jaromír Jágr usiluje, uváděl Babiš již na začátku letošního roku, jak upozornil i iSport.cz

S Klausem ani Teličkou nesouhlasí

Babiš však dnes reagoval i na názor exprezidenta Václava Klause, že je v reakci na zahájení řízení vůči Česku ze strany Evropské komise kvůli migračním kvótám nutné připravovat náš odchod z EU.

„Já si nemyslím, že to takhle stojí. Projekt EU samozřejmě má obrovskou výhodu a to je, že máme v Evropě mír. To je strašně důležité,“ reagoval Babiš a vyzdvihl i svobody jako volný oběh zboží, služeb a to, že lidé mohou pracovat, kde chtějí.

Unii označil Babiš za dobrý projekt – chce být součástí Evropy, ale mít možnost do dění promlouvat. Po brexitu se ale dle něj může stát, že přijdou další snahy odcházet z EU.

VIDEO: Exprezident Klaus je pro okamžité zahájení odchodu z EU

Že i v Česku rostou protiunijní nálady? „To si EU dělá sama těmi nesmysly. Co nám mají tady říkat, jestli máme mít nějaké zbraně, nebo je nosit, nebo co. Proč nám do toho mluví vůbec?“ uvedl Babiš.

S kým však také Babiš nesouhlasí, jsou možná poněkud překvapivě europoslanci za ANO. „Někteří naši europoslanci mají úplně jiné názory na Evropu, to je všeobecně známé, že i já s panem Teličkou se v tom zásadně rozcházíme. Já jsem si Evropu zažil jako ministr financí,“ podotkl šéf ANO.

„V Evropě je 751 europoslanců, z toho my máme čtyři poslance a dokonce si myslím, že většina těch poslanců ani nejsou členové hnutí, respektive ani jeden. My jako hnutí na to máme jasný názor,“ říká Babiš s tím, že máme v Bruselu především „bojovat za naše zájmy a jednoduše není náš zájem, aby pan Juncker nám určoval, koho my máme tady přijmout“.

1kena ( 16. června 2017 20:41 )

Nóóó, teď už jsou hlavně velké názvy v němčině.....Kauf, Bau,,,etc. Česky pojmenované obchody a prodejny už nemáme. A podobně je to se vším. Co bylo české, je díky hloupému a mentálně nemocnému darebáku Klausovi rozkradené nebo darované či zaprodané cizákům.

TrojanSlovakia ( 15. června 2017 12:32 )

 Klaus a Mečiar rozbili ČSFR a aj jej priemysel. Tam to začalo. Nie je chyba v EÚ. Chyba sú 2 malé a slabé štáty. Klaus vymyslel aj postavu Kellnera. Kellner neexistuje, ale ekonomicky ovláda ten kapitál krajinu.

TrojanSlovakia ( 15. června 2017 12:26 )

 Slovensko Brusel vyčiarkol zo sankcií. Stačil argument, že Slováci nie sú zvyknutý na iné kultúry. Máme tu problémov dosť s osadníkmi. 😀

salto ( 15. června 2017 08:30 )

Vidím to taky tak. Všichni se radovali, že můžou jezdit po EU bez pasů apod., ale důsledky jsou katastrofální. Diktát Bruselu se začíná stupňovat a nic lepšího nás nečeká

asijo ( 15. června 2017 05:02 )

Za chvíli nařídí Brusel dvojjazyčné názvy ulic a obchodů.Velkými názvy v arabštině a malými v češtině.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa