Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš odletěl do Bruselu jednat o migraci. Žalobu na Česko má za zvláštní

Autor: ČTK, bud, vei - 
14. prosince 2017
09:30

Posílení spolupráce zemí Evropské unie v obraně a bezpečnosti bude jedním z hlavních témat dvoudenního prosincového summitu EU, který ve čtvrtek začíná v Bruselu. Lídři osmadvacítky, mezi kterými bude poprvé nový český premiér Andrej Babiš (ANO), budou hovořit i o vzdělávání a sociální problematice. Hlavní pozornost se dnes ale soustředí na večerní neformální debatu o možnostech řešení migrační krize a o reformě unijního azylového systému.

Předseda unijních schůzek Donald Tusk už stihl rozvířit atmosféru svým podkladovým materiálem k této diskusi. Napsal totiž, že takzvané kvóty na migranty byly nefunkční a debata o jejich dalším využití státy EU jen rozděluje. Už v říjnu se přitom prezidenti a premiéři shodli, že v otázce řešení migrační krize chtějí hledat shodu.

Babiše čeká před summitem dvoustranné rokování s Tuskem, podle diplomatů by se měl český premiér během vrcholné schůzky setkat také s předsedou komise Junckerem.

Babiš: Kvóty jsou nesmyslné

Premiér Babiš je přesvědčen, že členské země EU znovu nepřehlasují Česko v otázce migračních kvót. Podle něj by takový přístup mohl vyvolat odchod dalších zemí z Unie. Řekl to novinářům před ranním odletem na dvoudenní summit v Bruselu. Babiš již dříve odmítl trvalý přerozdělovací mechanismus migrantů mezi členskými zeměmi EU, jak je v navrhované reformě evropského azylového systému.

„Myslím, že si uvědomují, že to rozhodnutí o kvótách, které já považuji za nesmyslné a nevyřeší problém ilegální migrace, má celkově negativní dopad na image Evropské unie a Evropské komise. Proto předpokládám, že takovou chybu už ty státy opakovat nebudou,“ uvedl Babiš k případnému přehlasování. Česko podle něj musí být aktivnější. „Mám pocit, že naše politická scéna je jednotná v názoru na ilegální migraci,“ podotkl.

Video  Babišovi se nelíbí žaloba Komise na Česko kvůli kvótám. „Chci se vidět s Junckerem!“  - Jakub Veinlich, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Postup komise je zvláštní,“ tvrdí Babiš

Nelíbí se mu také žaloba Evropské komise na Česko kvůli tomu, že odmítlo plnění uprchlických kvót. „Postup Komise je zvláštní,“ uvedl Babiš k nedávno podané žalobě. Naráží například na to, že Slovenska, které přijalo jen několik málo migrantů, se žaloba netýká. „Chci napsat panu Junckerovi dopis a požádat ho o separátní jednání příští rok,“ dodal.

Státy EU už od jara 2016 jednají o reformě unijního azylového systému, právě možnost, že by si v krizové situaci migranty země přebíraly, ale osmadvacítku dál rozděluje. Summit EU v říjnu dal najevo, že by se o reformě mělo rozhodovat konsenzuálně, premiéři a prezidenti si dali čas do poloviny příštího roku. ČR a další země byly v roce 2015 na úrovni ministrů vnitra přehlasovány při rozhodování o jednorázovém mechanismu přebírání žadatelů o azyl z Itálie a Řecka. Ten byl ukončen letos v září a ČR kvůli odmítnutí se na věci podílet čeká žaloba u unijního soudu.

xiioma ( 14. prosince 2017 12:33 )

http://forum24.cz/vlada-agrofertu-nastupuje-kde-vsude-bude-ve-stretu-zajmu/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa