Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Trump trpí demencí, strachují se neurologové. Agenti FBI si psali, že je idiot

Autor: Darina Jíchová - 
13. prosince 2017
11:17

Neurolog Ford Vox z atlantského neurologického centra prohlásil, že u prezidenta Donalda Trumpa zaznamenal symptomy predemence, tedy signálů, že by se u Trumpa mohla časem vyvinout nemoc v plné šíři. Prezidenta diagnostikoval na základě pozorování, přestože ho nikdy nevyšetřoval. Vox si je svými závěry jistý. O prezidentově údajné nemoci informoval deník Daily Mail.

Lékař poukázal na to, že Trump někdy mluví z cesty, protiřečí si a porušuje zásady společenského chování. Vox se svým tvrzením vystoupil poté, co televizní moderátor Joe Scarborough uvedl, že má od Trumpových spolupracovníků důkazy o tom, že prezident trpí začínající demencí. Voxova diagnóza je ale zpochybnitelná, lékař se nikdy s Trumpem osobně nesetkal, ani neviděl jeho lékařské záznamy.  

Jeho teorii ale podporuje událost z minulého týdne, kdy Trump při svém projevu o Jeruzalému špatně artikuloval. Poruchy řeči a správné výslovnosti přitom patří mezi symptomy demence. Tisková mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová se proti tomu ohradila, prezident prý měl jen sucho v ústech.

Příznaky demence u Trumpa

Trump oznámil, že počátkem příštího roku půjde na preventivní prohlídku, která bude zahrnovat i návštěvu neurologa. Ten bude zjišťovat, zda se u prezidenta nevyskytují degenerativní onemocnění nervového systému, jakým je právě demence.

Doktor Vox publikoval rozsáhlou analýzu obsahující soupis všech incidentů, které považuje za projevy Trumpovy nemoci. Řadí mezi ně nejen problémy s artikulací a nesouvislé odpovědi, které často poskytuje novinářům, ale i prezidentovy grimasy, zapomnětlivost a zmatenost. Což lze podložit i tím, že během voleb starostů na hlasovacím lístku Trump uvedl špatné datum svého narození, místo 14. června napsal 14. července.

Trump je jen narcista

Ve svém článku Vox uvádí, že prezident se chová stejně jako jeho pacienti v raném stadiu demence. „V práci denně pracuji s lidmi, kteří utrpěli zranění mozku, nebo trpí mozkovou chorobou. Musím rozhodovat o tom, zda je daný člověk práce schopný a jaké zaměstnání může vykonávat,“ napsal. Na základě svých poznatků vyzývá prezidenta, aby se co nejrychleji nechal vyšetřit u svého neurologa.

V září se k chování prezidenta vyjádřil i psychiatr Allen Frances, Trumpa označil za narcistu a egoistu, vyloučil však to, že trpí nějakou mentální chorobou. Francis uvedl, že se u prezidenta neprojevují žádné klasické symptomy demence. I další lékaři a odborníci odrazují od nepřímých diagnóz. „Ačkoliv doktor Vox svou analýzu podal velice opatrně, lidé by měli prezidenta kritizovat za jeho politická rozhodnutí, ne kvůli jeho duševnímu zdraví,“ řekl Steve Joffe, lékař z pensylvánské univerzity.

Podle agentů FBI je Trump idiot

Otázky kolem Trumpova duševního i fyzického zdraví se objevily už během kampaně. Dva agenti FBI, Petr Strzok a právnička Lisa Pageová, kteří byli přiděleni jako konzultanti k Trumpově volební kampani, si během voleb vyměnili několik zpráv. Současného prezidenta v nich popisovali jako „idiota“ a „nechutného člověka“. Trumpovo vítězství ve volbách pro ně bylo „děsivé“.

Strzok byl členem týmu Roberta Muellera, který vyšetřuje ruský vliv na prezidentské volby. Po odtajnění zpráv s Pageovou ale musel z týmu odejít, následně podal rezignaci na FBI. Mluvčí Muellera sdělil tisku, že se Strzokem přestali spolupracovat hned, jak se o zprávách dozvěděli.

„Je nechutný,“ psala v březnu loňského roku Pageová. „Ale může vyhrát,“ odpověděl ji Strzok. „Jsem fakt vytočený, Trump je zas*aný idiot, není schopen ani jasně odpovědět na jednoduchou otázku. Co se to proboha stalo s naší zemí?“ napsal v říjnu 2016 Strzok. Tyto zprávy mohou zdiskreditovat vyšetřování a poskytnout prezidentovi dost materiálu na to, aby zpochybnil jeho výsledky.

Trump před několika dny rozhodl o přesunu americké ambasády v Izraeli:

Video  Trump naštval Palestince, pálili pak vlajky USA i jeho portrét  - Reuters
Video se připravuje ...

rudyptak48 ( 13. prosince 2017 11:49 )

Tak se mi zdá, že demencí trpí většina občanů USA, včetně jejich tajných i veřejných služeb.

Zobrazit celou diskusi