Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Muslimům v Polsku rozbili okna. Útoků a xenofobie tam přibývá

Autor: bru/ČTK - 
27. listopadu 2017
14:29

Varšavská policie pátrá po pachatelích, kteří ve čtvrti Ochota poničili muslimské kulturní středisko. „Rozbili několik oken. Na místě jsou kriminalisté, zajišťující stopy a sbírající informace,“ řekla televizi TVN 24 komisařka Edyta Wisowská. Podle médií jsou rozbitá téměř všechna okna na přední straně budovy a poničena je také klimatizace a zahradní restaurace.

Podobné útoky a xenofobie jsou v Polsku, kde žije několik tisíc muslimů, častější od doby, kdy se před dvěma lety k moci dostala strana Právo a spravedlnost, hlásající katolicismus a odmítající nekatolické uprchlíky v rámci přerozdělování běženců v Evropské unii, poznamenala agentura AP.

K útoku, při kterém nebyl nikdo zraněn, došlo zřejmě mezi jednou a druhou hodinou v noci, kdy jeden z pracovníků střediska uslyšel hluk. Policii však informoval až kolem šesté ráno, což útočníkům umožnilo uprchnout, uvedl policejní mluvčí Mariusz Mrozek. Policisté nyní zkoumají záznamy z kamer v okolí budovy a vyzývají případné svědky, aby se přihlásili.

Zobrazit celou diskusi