Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ztraceného dobrodruha zachránili na poslední chvíli: Už se loučil s manželkou Lenkou a jejich dětmi

Autor: lm - 
20. listopadu 2017
19:54

Byl ztracený v odlehlé džungli mezi znesvářenými kmeny domorodců a navíc dostal smrtící malárii. Britský dobrodruh Benedict Allen (57) byl na pokraji zoufalství a věřil, že v džungli najde smrt. Hlavou se mu honily vzpomínky na manželku Lenku a jejich tři krásné děti. Z posledních sil natočil video, ve kterém se s nimi rozloučil. Záchrana přišla na poslední chvíli...

Benedict Allen je věhlasný britský dobrodruh, o jehož cestách vysílá mimo jiné i britská televize BBC. Poslední dobrodružství ho ale málem stálo život. Vyrazil totiž hledat odlehlý kmen lovců lebek do džungle v Papui-Nové Guineji a nevzal si s sebou ani GPS lokátor! Když o něm nikdo tři týdny neslyšel, jeho rodina se začala obávat. Největší strach měla pochopitelně jeho česká manželka Lenka, která na něj čekala doma v Praze s jejich třemi dětmi. Když minulý týden obletěla svět šťastná zpráva o jeho nalezení, nikdo netušil, jak blízko smrti byl.

Dobrodruh byl nalezen na velmi odlehlém místě, odkud ho mohla přivézt jen helikoptéra. Jenže pilot chtěl 8 000 dolarů (v přepočtu 173,5 tisíce korun) a do té doby odmítal odletět. Jeho rodina i přátelé se začali okamžitě skládat, na pomoc ale mezitím přispěchal i britský deník Daily Mail, který odvoz Benedictovi uhradil. A záchrana přišla opravdu na poslední chvíli.

Benedict v džungli dostal malárii a všechny jeho léky se rozpustily v dešti. Dobrodruha helikoptéra dopravila nejdříve do Mount Hagenu, jeho stav se ale rapidně zhoršoval. Daily Mail mu proto zařídil další odvoz do hlavního města Papuy Nové-Guiney Port Moresby, kde se mu konečně dostalo lepší zdravotnické péče a začal se uzdravovat. Dobrodruh doufá, že se jeho stav natolik zlepší, že se tento týden už dostane domů.

Novinářům poté přiznal, že si myslel, že v džungli najde smrt. Dokonce natočil sérii videí, ve kterých se rozloučil se svou rodinou a kamarády. „Měl jsem strašnou horečku. Byl jsem na tom velmi špatně. Ležel jsem na opuštěném misionářském stanovišti a cítil jsem, že umírám. Začal jsem blouznit. Halucinoval jsem o svých dětech, jak mě prosí ‚prosím, tati, pojď domů‘ a ‚tati, nedělej to‘. Myslel jsem na to, že Freddie potřebuje tátu, že mě všichni potřebují. Měl jsem pro ně být silný, ale byl jsem slabý, cítil jsem se jako stařec,“ popsal.

Zobrazit celou diskusi