Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dcera oligarchy zabila autem i krásnou Dianu (†22). Nehoda má už šestou oběť

Autor: Darina Jíchová - 
27. října 2017
15:20

Mladá a krásná Diana Berčenková (†22) zemřela osm dní poté, co ji srazilo auto dcery ukrajinského oligarchy Alyony Zajcevové (20). Berčenková se tak stala šestou obětí tragické autonehody v Charkově, kterou zapříčinila Zajcevová, když nerespektovala dopravní předpisy a projela křižovatku na červenou. Zajcevové teď hrozí až 10 let vězení.

Při nehodě byla zraněná i starší sestra Berčenkové Oksana (27), její manžel Alexandr Jevtějev (†27) zemřel na místě.

Oksana se tento týden probrala z komatu. Stále je ale velice slabá a lékaři nedoporučují rodině, aby jí oznámila, že její muž a sestra zemřeli. Také Berčenková byla od nehody v komatu a zemřela den poté, co její starší sestra nabyla vědomí.

Podívejte se na záznam nehody v Charkově:

Zajcevová prozatím zůstává ve vazbě, měla by v ní strávit celé dva měsíce, po jejichž dobu bude probíhat vyšetřování. Její otec, multimilionář Vasilij Zajcev, slíbil všem zraněným a pozůstalým finanční kompenzace. Zřejmě ve snaze snížit anebo úplně zrušit trest, který čeká jeho dceru.

Stav Diany se před smrtí zlepšil

Mluvčí charkovské radnice Jurij Sidorenko oznámil smrt Berčenkové, ještě den před tím nemocnice aktualizovala zprávy o jejím stavu, podle nich se zlepšoval. „Počet obětí nehody stoupl na šest. Včera zemřela dvaadvacetiletá Diana Berčenková,“ uvedl Sidorenko, upřesnil i věk Berčenkové, doposud noviny uváděly, že jí bylo dvacet.

Přítel Berčenkové Jurij Foměnko změnil svůj profilový obrázek na sociálních médiích na černý čtverec. Jen pár hodin před její smrtí byl ještě plný naděje. „Musíme počkat, Diana potřebuje čas, nic s tím teď neuděláme.“ Pozitivně se o stavu Berčenkové vyjadřovala i rodinná přítelkyně Světlana Otroščenková. „Diana je v komatu, ale její plíce a srdce pracují bez podpory přístrojů. Při srážce utrpěla zranění hlavy a těžký otřes mozku,“ uvedla Otroščenková.

Otec Oksany a Diany Igor Berčenko (55) sdělil tisku, že ho kontaktovali právníci Zajcevové, kteří mu nabídli finanční vyrovnání. Berčenko je ale naštvaně odmítl. „Na co kompenzaci? Vrátí nám to snad Dianu? Nebo Alexandra?“ Naznačil, že peníze od Zajcevových nepřijme. Veškerou pozornost Berčenko upírá na svou dceru Oksanu. „Musí nabrat sílu, teď jí ještě o té tragédii nemůžeme říct,“ prohlásil.

Zajcevovi stojí o mimosoudní vyrovnání

Zajcevovou za porušování pravidel silničního provozu v Charkově už osmkrát chytla policie. Její otec se pokusil v emotivním projevu ovlivnit veřejnost, prosil o odpuštění pro svou dceru a z nehody obviňoval všechny ostatní. Zajcev uvedl, že rodinám obětí a zraněných jsou připraveni finančně pomoc. Prokurátoři ale o mimosoudním vyrovnání nechtějí ani slyšet, soud dokonce zamítl podmínečné propuštění Zajcevové, ta se po vyhlášení rozsudku rozbrečela.

„Na kolenou prosíme rodiny obětí a zraněných, aby naší dceři odpustili,“ k Zajecevovi se přidala i jeho žena Taťána. Zajcev prohlásil, že za celou nehodu viní řidiče volkswagenu, který srazil auto jeho dcery, když projížděla na červenou. Genaděj Dronov (49), řidič VW Touareg, se ale vinen necítí, uznává, že vystartoval dříve, než byla na semaforu zelená. Dodal však, že když projížděl křižovatkou, už ji měl.

I blízký rodinný přítel Zajcevových uvedl: „Všem je jasné, že Alyona je vinná.“ Zajcevová je zatím označená jako jediný viník nehody, Dronov je vyslýchán jako svědek. Policie nyní zkoumá výsledky drogových testů, v moči Zajcevové se totiž objevily stopy opiátů. Což podle vyšetřovatelů může znamenat, že před jízdou kouřila marihuanu, nebo že si vzala prášky proti bolesti.

Auto Zajcevové za sebou zanechalo spoušť:

Zobrazit celou diskusi