Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Piloti Air Berlin udělali na rozlučku kaskadérský kousek. Doplatili na něj

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
19. října 2017
19:55

Byl to poslední let zkrachovalé letecké společnosti Air Berlin nad düsseldorfským letištěm. Piloti před přistáním požádali věž o svolení, zda mohou udělat „přelet“ nad letištěm. Letecký trik, který je většinou k vidění na různých přehlídkách. Jakkoli se jim vydařil, čekala je okamžitá suspendace.

Airbus A330 se v pondělí ráno vracel z Miami, když se jeho piloti rozhodli pro „průlet“ nad letištěm. Přelétli ranvej, pak stroj naklonili a prudce stočili doleva. Každý pilot ví, jak takový manévr provést, patří k tréninku pro případné nouzové přistání. Při běžném letu je ale neobvyklé, aby se k němu piloti uchylovali. Německé letecké úřady teď celou situaci prošetřují.

Podívejte se na kousek pilotů Air Berlin:

„V letecké dopravě stojí vždycky na prvním místě bezpečí pasažérů. Tento incident bereme velmi vážně a prošetřujeme ho. Přelet nad letištěm byl naprosto zbytečný,“ uvedl mluvčí společnosti Air Berlin. Piloti si před manévrem vyžádali povolení řídicí věže.

„Byl to zbytečný risk“ 

„Chtěli jsme náš poslední let zakončit důstojným a emocionálním rozloučením, nechat po sobě nějakou vzpomínku,“ řekl jeden z pilotů německé stanici ZDF, nepřál si však, aby bylo zveřejněno jeho jméno. Agentura Reuters mluvila s jiným pilotem, který uvedl, že tento manévr by se měl používat jen z bezpečnostních důvodů nebo při speciálních operacích. „Byl to zbytečný risk,“ dodal.

Na internetu se záhy objevila videa přeletu. Je na nich vidět, jak letadlo míjí jednu z budov a slyšet výkřiky údivu zaměstnanců letiště. „Všichni jsme to s úžasem pozorovali,“ uvedl jeden z nich. Mluvčí Air Berlin řekl, že záběry vzbuzují mnoho otázek, ze kterých se piloti musí zpovídat před komisí.

V srpnu společnost Lufthansa koupila část zkrachovalých aerolinek Air Berlin. Tuto leteckou společnost, stejně jako aerolinky Alitalia, měla pod kontrolou arabská letecká společnost Etihad. Pod novým vedením bude Air Berlin létat jen v rámci Evropy, v pondělí se tak uskutečnil jejich poslední zámořský let.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi