Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Macron promluvil smířlivě k pracující třídě. Rázně odmítl řeči o své aroganci

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
16. října 2017
23:10

Francouzský prezident Emmanuel Macron promluvil v přímém televizním přenosu, aby objasnil svůj postoj k pracující třídě. A vysvětlil svým voličům, co je to „macronismus“. Prezident byl pobouřen, že ho média označila za „povýšeného prezidenta bohatých“. Veškerá taková přízviska odmítá, snažil se publikum přesvědčit o tom, že nepohrdá dělníky a manuálně pracujícími lidmi. Macron se k nařčení médií vyjádřil už v rozhovoru s německým časopisem Der Spiegel.

Prezidentská kancelář připravila speciální televizní vystoupení pro televizní stanici TF1. Macron v neděli vystoupil před kamerami, aby se bránil nařčení tisku. Uvedl, že média se snaží jen poštvat lidi proti sobě a proti němu, řekl, že takové zprávy v lidech jen vyvolávají pocity zoufalství.

„Nejsem povýšený. Říkám pravdu bez obalu“

Kritika se na Macrona snesla, když při návštěvě centrální části Francie řekl, že místo toho, aby lidé dělali „bordel“, měli by se zajímat, zda si někde nemohou najít práci. Krajní levice i pravice toho okamžitě využila k útokům, podle nichž má prezident daleko od obyčejných lidí a je prezidentem bohatých. Macron to ale popřel a naopak zaútočil na své kritiky. „Naše elita je zvyklá žít v bublině, i jazykové. Jen jsem věci pojmenoval pravými jmény,“ poznamenal.

„Nejsem povýšený. Když cestuji po Francii, když jsem na návštěvě nějaké továrny, mí lidé mi vyčítají, že obracím na hlavu časový plán. Když jsem s Francouzi, nejsem povýšený, jsem jedním z nich,“ řekl Macron v rozhovoru. Být obklopen novináři je prý něco jiného, než být obklopen obyčejnými lidmi. „Prezident by si měl média držet od těla,“ řekl.

Bořič tradic

Macron neposkytuje o státním svátku 14. července rozhovory, jak bylo tradicí, ani nepořádá velké tiskové konference. Už v době kandidatury řekl, že si hodlá držet mediální svět v patřičné vzdálenosti. „Problém minulých prezidentských mandátů bylo přílišné sbližování s novináři,“ řekl.

Macron stejně jako v rozhovoru s německým týdeníkem řekl, že „prezident nemusí být milován, ale že je důležité, aby zajistil pokrok své země“. Hájil i své nepopulární reformy, když řekl, že jeho předchůdce nechal zdanit nejbohatší a nejúspěšnější občany a výsledkem bylo, že ti lidé odešli z Francie. „Snížilo to nezaměstnanost? Ne,“ řekl na adresu svého předchůdce Françoise Hollanda, jehož byl poradcem. „Nejsem arogantní, říkám a dělám, co chci,“ prohlásil. 

Komu prospěje reforma zákoníku práce?

„Nejsem tu, abych prováděl reformy, Francii hodlám zcela transformovat,“ oznámil. Bylo to jedno z prvních delších vystoupení prezidenta, kde mluvil o budoucnosti Francie. V poslední době promlouval pouze o Evropské unii. Uvedl také, že někteří voliči plně nerozumí, co se pod jeho „macronismem“ skrývá, a proto se to rozhodl vysvětlit. Podle něj je to směr, který je zároveň na pravici i levici politického spektra. Takže vyhovuje skoro všem. K přesnějšímu rozboru se ale nedostalo.

Změna zákoníku práce a jeho uvolnění je prý ve prospěch podnikání a podle něj je ta nejambicióznější reforma, kterou si země zatím prošla. Dalším bodem je přepracování podpory v nezaměstnanosti a pozměnit zkušební dobu nových zaměstnanců. Řekl, že změnu k lepšímu Francouzi zaznamenají do dvou let.

Francie jako monarchie a Macron jejím králem?

Macronova politika ale v ohrožení není, on i jeho strana mají ve vládě silnou pozici. Pod drobnohledem je zvláště jeho veřejná image. Stejně tak tomu bylo i u jeho předchůdců. Lidem vadí to, že některé komentáře bývalého bankéře se vzděláním ze soukromé školy jsou jakoby naprosto odtržené od reality běžného člověka. Jeho obliba tak hlavně u voličů levice značně poklesla, u těch pravicových se stále drží.

Macron v nedělním interview oznámil, že se rozhodl odebrat Řád čestné legie americkému producentovi Harveymu Weinsteinovi, který čelí nařčení ze znásilnění a obtěžování mnoha žen. Uvedl také, že se zasadí o to, aby vláda prosadila přísnější tresty a postihy za obtěžování žen na ulici nebo v hromadné dopravě.

Na závěr prohlásil: „Francie je země kralovražedných monarchistů. Je to docela paradox. Francouzi si chtějí zvolit vlastního krále, ale zároveň chtějí být schopní ho svrhnout, kdykoliv se jim zachce.“ Rozhovor ale ukončil s tím, že on sám sebe jako krále samozřejmě nevnímá.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi