Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Ztrestáme americké gangstery,“ zuří KLDR kvůli novým sankcím na ropu a vývoz textilu

Autor: simao, ČTK - 
12. září 2017
06:55

Rada bezpečnosti OSN jednomyslně schválila nové sankce proti Severní Koreji kvůli šestému a doposud nejsilnějšímu jadernému testu, který země uskutečnila 3. září. Sankce zakazují vývoz textilu ze země a omezují dovoz ropy. KLDR ještě před jejich oficiálním vyhlášením zaslala USA tvrdé varování o zkrocení amerických gangsterů a tvrdém trestu.

Rezoluce je už devátým takovým dokumentem, který RB OSN přijala od roku 2006 v souvislosti se severokorejskými jadernými a raketovými testy. Žádaný účinek ale zatím neměla žádná z nich, režim diktátora Kim Čong-una navzdory všem varováním nadále pokračuje v jaderných a raketových testech.

Obchody s Čínou jasně vedou

Dopad na hospodářství KLDR by však měl být výrazný. Textil byl loni druhou největší vývozní položkou KLDR po uhlí a dalších surovinách. Jeho hodnota podle údajů korejské agentury pro podporu obchodu a investic činila 752 milionů USD (16,4 miliardy korun). Téměř 80 procent textilu bylo vyvezeno do Číny.

Rezoluce také zavádí zákaz vývozu zemního plynu a kondenzátů do KLDR. Vývoz ropy do země omezuje na úrovni za posledních 12 měsíců. KLDR také bude moci podle nových sankcí dovézt nejvýše dva miliony barelů ropných produktů ročně. Hlavním dodavatelem ropy do KLDR je opět Čína.

Zákaz pracovních povolení pro Severokorejce

Agentura Reuters s odvoláním na informovaný zdroj uvedla, že KLDR dováží ročně 4,5 milionu barelů rafinovaných produktů a čtyři miliony barelů ropy. Součástí rezoluce je zákaz vydávání nových pracovních povolení pro občany KLDR. Zaměstnávání Severokorejců v zahraničí představuje důležitý zdroj financí pro vládu.

Sankce schválilo všech 15 členů RB OSN. USA původně požadovaly tvrdší usnesení, avšak nakonec od svého návrhu ustoupily, aby získaly podporu spojenců Pchjongjangu, Číny a Ruska. Mimo jiné chtěly USA úplný zákaz dovozu ropy a zmrazení Kimova majetku. A také majetku celé severokorejské vlády. Dokument rovněž požadoval zákaz cestování pro Kima.

KLDR pohrozila USA

Ještě před schválením sankcí pohrozila Severní Korea Spojeným státům, že zaplatí vysokou cenu, pokud Rada bezpečnosti OSN přijme zpřísňující sankce.

Původní tvrdší návrh USA však byl později zmírněn, podle agentury Reuters očividně ve snaze vyjít vstříc Rusku a Číně, které jsou spolu s Francií, Británií a USA stálými členy RB OSN s právem veta. Oslabený návrh tak již nezahrnuje zařazení Kim Čong-una na černou listinu. 

Mluvčí severokorejského ministerstva zahraničí však obvinil Spojené státy, že vyvíjejí „horečné úsilí“, aby zmanipulovaly Radu bezpečnosti OSN kvůli jadernému testu Pchjongjangu, který je podle KLDR součástí „legitimních sebeobranných opatření“. „KLDR se rozhodně postará, aby za to USA zaplatily. Svět bude svědkem toho, jak Severní Korea zkrotí americké gangstery řadou akcí, tvrdších, než si dokážou představit,“ dodal mluvčí.

Video  KLDR ukázala simulaci útoku na USA: Vlajka Ameriky v plamenech.  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Sankce podpořila i Merkelová

Navrhované postihy podpořila i německá kancléřka Angela Merkelová, která o otázce KLDR a sankcí telefonicky hovořila s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ten se s ní sice shodl na potřebě mírového řešení severokorejské krize, chce však postupovat diplomaticky a vrátit všechny zúčastněné strany k vyjednávacímu stolu. Německo momentálně členem RB OSN není.

Jihokorejský prezident Mun Če-in minulý týden při návštěvě Ruska zdůraznil, že tentokrát je nevyhnutelné zastavit dodávky ropy do KLDR, aby svět přiměl Pchjongjang nastoupit cestu dialogu. Putin však varoval, že tvrdé sankce by pocítili především řadoví Severokorejci.

gabreta ( 12. září 2017 16:35 )

Rada bezpečnosti OSN, je akorát pro srandu králíkům s jejich rezolucema. Kde asi byla RB OSN, když Americké bombardéry napadly Srbsko a jiné svrchované státy, bez jejich trapných rezolucí a uvalování sankcí? Nehledě na to, že si Americký kongres loni odsouhlasil, že může bez rezoluce OSN zaútočit na jakýkoli stát, pokud by se cítila ohrožena!!

sores ( 12. září 2017 11:56 )

Ztrestat jedině mnohonásobného vraha KIMA!!! Je horší než Hitler, je to tlusté nevyzrálé pra.se, nechápu proč se ho ti okolo něj bojí, vyvolá jedině 3 světovou!!

deratizater ( 12. září 2017 09:12 )

Kim je nebojsa a to egoistické američany když je někdo neposlechne přivádí do nepříčetnosti.Američani škodí hlavně obyčejným občanům těmi svými nemravnými sankcemi viz Kuba,Venezuela či KLDR.Jak to chtějí američané řešit vojensky , tím že na civilní města v KLDR naházejí jaderné pumy jak to udělali v Japonsku?

rider2 ( 12. září 2017 08:36 )

Nedej se, Kime. Amerika si stále nebude dělat se všemi co by chtěla. Vše na světě rozrýpala a adeptem na trest je největším. Já mu fandím a pos....se třeba všichni.

stenly29 ( 12. září 2017 08:33 )

Odporná stalinistická zrůda už ječí a to je dobře. Je vidět, že to zabírá.

Zobrazit celou diskusi