Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Výbušný Kim: Vzteklý byl už jako teenager. Po křiku na svou dívku hrozí bombami

Autor: Darina Jíchová - 
8. září 2017
20:40

Kim Čong-un je proslulý svou výbušnou povahou, evidentně to není žádná novinka, agresivní byl už v mládí. I jako teenager měl sklony k záchvatům vzteku, uvedl to bývalý šéf jihokorejských tajných služeb Nam Sung-wook. Nam nutí Jižní Koreu, aby podnikla nějakou akci a zbavila se hrozby, kterou představuje KLDR. Zbytek západního světa upřednostňuje mírovou cestu.

Nam Sung-wook je také strůjcem myšlenky, že jediným způsobem, jak zastavit jaderné zbrojení KLDR a provokace, je eliminace mladého vůdce. Před shromážděním jihokorejských politiků uvedl jeden z mnoha příkladů Kimova chování. Když sousední diktátor studoval na soukromé škole ve Švýcarsku, podařilo se agentům tajné služby, kteří napíchli jeho telefon, nahrát hovor tehdy patnáctiletého Kima a jeho přítelkyně, informaci přinesl deník The Korea Herald.

„Byl jsem v šoku, když jsem slyšel, jak Kim na svou přítelkyni řve a nadává. Dívka ho prosila, aby přestal kouřit,“ řekl Nam. „Jeho drsný projev mě ujistil v tom, že až se chopí moci, budou z toho jen problémy,“ dodal. „Kim je horkokrevný a často jedná lehkomyslně a riskuje, pochybuju, že přestane s testováním jaderných zbraní.“

Poslední odpal lze připsat právě jeho výbušné povaze. „Jestli něco neuděláme, nikdy se nezbavíme nebezpečí, které naší zemi hrozí,“ poukázal na to, že Severní Korea provedla šest testů jaderných hlavic, z čehož čtyři nařídil právě mladý diktátor.

Agresivní chování Kima je pověstné, jeho záchvat zuřivosti poté, co se dozvěděl, že jeho strýc a dlouholetý mentor Čang Song-tchek přistoupil na návrh Číny, který požadoval politický převrat v KLDR, vedl k vraždě jeho domnělého soka a popravě strýce. Kim Čong-un měl být nahrazen v pozici vůdce svým nevlastním bratrem Kim Čong-namem.

Video Jak otrávili bratra Kim Čong-una? Podívejte se na rekonstrukci. - Reuters/SCDV504_3-NAKED_TRUTH_A
Video se připravuje ...

Nam jihokorejským politikům připomněl i to, jak se Kim stal vůdcem země, i když je nejmladší ze tří synů Kim Čong-ila. Na pomyslný trůn ho dostala krev jeho příbuzných. Svého nevlastního bratra nechal zavraždit loni v únoru v Malajsii, Kim Čong-nam navíc ztratil přízeň svého otce, byl dokonce zadržen v Japonsku s falešným pasem. Prostřední syn Kim Čong-čchol vypadl z nástupnické linie potom, co si vybudoval závislost na ženských hormonech.

Korejská krize pokračuje. Jaký bude další krok Rady bezpečnosti?

Situace na Korejském poloostrově zůstává vyhrocená. KLDR svírají sankce, které mají tvrdý dopad hlavně na běžné obyvatelstvo, vůdce Kim Čong-un nezvažuje, že by zastavil svůj jaderný program. Mezitím Rada bezpečnosti OSN hledá především diplomatické možnosti, jak krizi vyřešit. Posledním návrhem RB je zmrazit korejskému vůdci  finanční prostředky. K takové alternativě se přiklání i Spojené státy zvláště poté, co KLDR ohlásila, že má vodíkovou bombu.

Čína a Rusko jsou zásadně proti dalším sankcím, prezident Putin si stojí za tím, že k vojenskému konfliktu nedojde a že se vše vyřeší mírovou cestou. Japonsko a Jižní Korea naopak nabádají RB, aby na KLDR vyvinula co největší tlak. Americká vláda proto navrhuje omezit pouze Kimovy zdroje a případně jemu a jeho politikům zakázat vycestování ze země. Prezident Trump sdělil tisku, že upustil od vojenského napadení Severní Korey. „Už to není naše stěžejní strategie,“ uvedl prezident.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi