Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Vladimire, potíže překonáme.“ Putinovi navrhl japonský premiér souboj v judu

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
7. září 2017
11:24

Východní ekonomické fórum ve Vladivostoku se koná každoročně v září. Dnes proběhlo závěrečné zasedání, na kterém promluvily hlavy Ruska, Japonska, Jižní Korey a Mongolska. Rozhodně nelze popřít, že jeho hlavní hvězdou byl ruský prezident Vladimir Putin. Japonský premiér mu nabídl mírovou dohodu, jihokorejský prezident stojí o jeho přátelství i s ohledem na krizi kolem KLDR a mongolský by rád navázal bližší spolupráci. Navíc padl návrh na souboj v judu.

Základní cíle fóra – získat pro asijské oblasti co nejvíc zahraničních investorů, byly dosaženy, jen během prvního dne byly uzavřeny smlouvy za více než trilion rublů. Kromě hospodářské situace ale muži řešili i vyhrocenou situaci na Korejském poloostrově.

Putin: „Válka nebude!“

Ruský prezident Vladimir Putin se domnívá, že v krizi okolo Severní Koreje a jejích jaderných zkoušek převládne zdravý rozum a válka nevypukne. Krize by podle něj měla být vyřešena diplomaticky. Věří, že také americká vláda chce napětí s KLDR zmírnit.

„Jsem přesvědčen, že věc nedospěje až k rozsáhlému konfliktu, zejména s nasazením zbraní hromadného ničení, že všechny strany konfliktu mají dost zdravého rozumu a chápou svou odpovědnost vůči lidem žijícím v regionu, a že dokážeme vyřešit tento problém diplomatickými prostředky,“ prohlásil Putin dnes na hospodářském fóru ve Vladivostoku.

„Musíme pracovat společně. Můžeme a musíme dosáhnout pozitivních výsledků,“ řekl podle agentury Interfax.

Video  Oliver Stone zpovídá Putina! Jak to má s Trumpem? Falšoval americké volby?  - Prima ZOOM
Video se připravuje ...

„Na Korejském poloostrově a v celém regionu válka nebude. Jsem o tom přesvědčen,“ přizvukoval Putinovi jihokorejský prezident Mun Če-in, podle kterého růst napětí zavinila Severní Korea. Uplatnění sankcí mezinárodního společenství je podle něj cesta, jak pokojně a diplomaticky vyřešit situaci.

Na Severní Koreu si postěžoval i japonský premiér Šinzó Abe. Problém nevidí pouze v agresi jejího vůdce Kim Čong-una, ale myslí si, že kvůli KLDR stagnuje hospodářský a technologický rozvoj Dálného východu.

„Musíme zajistit, aby KLDR plnila všechna opatření, které jí stanovila Rada bezpečnosti OSN. Musíme se sjednotit, nesmíme dovolit Severní Koreji, aby vytvořila hrozbu pro rozvoj severovýchodní Asie,“ zdůraznil japonský premiér.

Mírová smlouva mezi Japonskem a Ruskem

Japonský premiér Šinzó Abe dnes vybídl ruského prezidenta Vladimira Putina k uzavření mírové smlouvy. Uzavření dokumentu po více než 70 let od konce druhé světové války brání územní spor, což také brzdí rozvoj vzájemných vztahů. Premiér je také hostem hospodářského fóra ve Vladivostoku.

Při Putinově návštěvě loni v prosinci v Japonsku oba státníci přiznali, že uzavření mírové dohody mezi oběma zeměmi je složité vzhledem k přetrvávajícím neshodám v otázce Kurilských ostrovů. Tokio vznáší nárok na čtveřici ostrovů, které na konci druhé světové války anektoval Sovětský svaz, Moskva se ale ostrovů nehodlá vzdát. Spor je hlavním důvodem, proč Japonsko a Rusko nemají mírovou smlouvu.

„Vladimire, pojď a ve dvou splníme tuto povinnost. Překonáme všechny potíže,“ prohlásil Abe a zdůraznil, že následně rusko-japonské vztahy odhalí svůj plný potenciál. „Právě kvůli tomu jsme povinni udělat tečku za touto nenormální situací, kdy dosud nemáme mírovou smlouvu,“ dodal.

Padl návrh na Putinův duel v judu

Abe se rozhovor snažil držet na přátelské notě, nabídl, že v Japonsku uspořádá zápas mezi dvěma milovníky juda, Putina a mongolského prezidenta. Chaltmágín Battulga je totiž stejně jako Putin držitelem černého pásu v tomto sportu. „Já černý pás nemám, ani si nechci přivodit zranění, a tak budu skvělému souboji tichounce přihlížet,“ poznamenal japonský premiér podle agentury Interfax. Putin ho zase pozval na hospodářské fórum do Petrohradu.

Fórum přineslo mnoho závěrů, Putin nastínil, že ekonomická situace se v regionu zlepšuje a pokud se podaří rozpracovat všechny projekty, které byly na zasedání schváleny, vzniknou na Dálném východě tisíce pracovních míst. Kromě politických a hospodářských jednání byl pro účastníky připraven nabitý program plný kulturních a sportovních akcí. 

Putin se účastnil hned několika z nich, nenechal si ujít judo ani návštěvu na palubě vojenské korvety. Mun Če-in ho rovněž vzal na prohlídku areálu připravovaných olympijských her a daroval mu jejich plyšové maskoty, tygra a medvěda.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi