Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vraždy novorozeňat a znásilňování. Bývalá dozorkyně popisuje děs Kimových táborů

Autor: bk - 
30. dubna 2017
11:20

„Vězně nevidí jako lidské bytosti, ale jako zvířata,“ říká o dozorcích v severokorejských pracovních táborech Lim Hye-jin. V minulosti byla jedna z nich. Nyní se však rozhodla světu přiblížit, k jakým zvěrstvům v lágrech dochází. O své bývalé práci promluvila pro britský deník Daily Mail. Vzpomínky, které si z tábora odnáší jako členka hlídkové stráže, jsou prý tak strašlivé, že jí na dlouhou dobu traumatizovaly.

Režim Kim Čong-una existenci pracovních táborů vytrvale popírá. Zachycují je ale jak satelitní snímky, tak výpovědi lidí, kterým se podařilo uniknout. Podle odhadů se v táborech nachází až 200 tisíc vězňů odsouzených na doživotní práci za ostnatým drátem, kde jsou jim odepřena všechna lidská práva a musí přežívat v příšerných podmínkách. Srovnat se dají snad jen s těmi z nacistických koncentračních táborů za druhé světové války.

Lim Hye-jin byla hlídkovou ostrahou sedm let. Nyní promluvila o hrůzných praktikách, kterých se dozorci dopouští na vězních, které mají za nepřátele státu.  Zabíjení, mučení a znásilňování je podle ženy na denním pořádku. Dozorci prý nemají žádné slitování a jsou hromadně manipulovaní k tomu, aby s vězni jednali bez jakéhokoliv soucitu.

„Bylo nám řečeno, že se dopustili hrozných zločinů. Teď už vím, že to jsou normální lidé, takže se cítím velmi provinile,“ kaje se Lim a dodává další detaily.

Vězni jsou mučeni hlady, mají strach z bičování a navíc jsou velmi často umísťováni do studených lesů, kde musí čelit mrazu. Jejich mrtvoly pohřbívají nedůstojně vedle chatrčí, ve kterých další lidé přežívají. V táborech jsou vězněny celé rodiny a někdy se na místech objeví i celé tři generace za sebou.

Nucené potraty a vyvražďování rodin

Vězenkyně jsou denně znásilňovány. Dozorci to prý nazývají „záležitostí“ a ženy nemají právo na to říct ne! Pokud některá z nich otěhotní, musí jít okamžitě na potrat. Jestliže se těhotenství zjistí v pokročilém stádiu, narozené dítě je ihned po porodu zavražděno.

Lim uvádí i situaci, která ji podle jejích slov traumatizovala tak, že na dlouhou dobu nebyla schopná pozřít jakékoliv sousto. Jedné dvojici bratrů se prý podařilo z lágru v horách uniknout. Posléze však byli zatčeni v Číně a museli se vrátit zpět. V táboře je čekal krutý trest. Dalších sedm členů jejich rodiny bylo hromadně zavražděno. Ostatní vězni byli poté nuceni oba bratry veřejně ukamenovat.

Hrůzné zážitky si žena vyslechla i od přeživších, kterým se podařilo z lágru uniknout. Řada lidí prý zemřela pod tíhou celodenní práce v dolech. Jednou dokonce v jednom z dolů vybuchl plyn. Na místě zemřelo 300 vězňů. Dozorci prý navíc důl uzavřeli s lidmi uvnitř, aby se oheň nemohl šířit dál. Spoustu lidských životů si údajně vyžádalo i zničení tunelu na hoře Mantap, kde se testovaly jaderné zbraně.

Mrtvoly napospas ptákům

List Daily Mail publikoval i výpověď Kang Chol Hwana, který se v táboře ocitl v devíti letech poté, co byl zatčen jeho dedeček. „Když jsem přišel, bylo to jako scéna z hororového filmu,“ líčí Kang a dodává, že po celou dobu v lágru trpěl hlady. Rovněž vzpomíná na strašlivý moment, kdy se na ještě nepohřbená lidská těla slétávaly vrány a začaly klovat do lidského masa.

O krutosti, která v lágrech panuje, promluvil i bývalý člen stráže z řad mužů. Ahn Myung-Chul pracoval ve čtyřech různých táborech a dnes přiznává, že i on se pod tíhou manipulace a vymývání mozků dopouštěl strašných věcí.

Jednoho dne, po dlouhé debatě s jedním vězněm, si však uvědomil, že lidé v táborech jsou nevinní a rozhodl se odejít. Nyní se však v lágru ocitla jeho sestra s dcerou. „Přál bych si, abych neznal detaily toho místa, ale bohužel vím, jak to je,“ říká, aby doplnil: „Ti, kdo zemřou, jsou šťastni. Toto je moderní otroctví, které mučí lidi po celá desetiletí.“

VIDEO: KLDR ukázala simulaci útoku na USA. Vlajka Ameriky se ocitla v plamenech

Video  Simulace útoku na USA v podání KLDR  - Youtube.com
Video se připravuje ...

odol ( 30. dubna 2017 13:14 )

Takéto správy sa vždy objavujú,keď sa ide niečo zlého stať.Propaganda Pentafónu potrebuje vytvoriť verejnú mienku pre schválenie útoku na severnú Kóreu. Mal som možnosť dlhé roky ,,pričuchnúť,, k problematike väzeňstva.Odsúdení sú významnou ,,výrobnou silou,,tak ako to bolo u nás v 50 rokoch,napríklad v Jáchymove!Aby sa dosiahli dobré výsledky v ťažbe,dostali lepšie stravovacie normy,prídavky,odmeny za plnenie ťažby,za nález ložiska.Aj posledný hlupák vedel,že ak majú byť výsledky-mnohé musí fundgovať normálne.Často sa stávalo,že ke´d mal odsúdený ,,výstup,, v Jachymove-v jednom taxíku išiel on,v druhom jeho klobúk!!Dostali aj dosť veľkú sumu po ukončení trestu.Akú prácu by odviedol zbitý odsúdený,znásilnená odsúdená!Kto by riešil neželané tehotenstvá,úrazy po bitke,zranenia... Neviem,všeličo sa môže stať ale akosi tu niečo nesedí!

Zobrazit celou diskusi