Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Krkavčí matka zabalila dítě do balíku a poslala poštou. Adresovala ho sirotčinci

Autor: Mii - 
14. srpna 2017
12:02

Neobvyklý den ve službě zažil pracovník přepravní služby Dada Delivery, který objevil v jednom z balíků živou novorozenou holčičku obalenou v igelitu a adresovanou sirotčinci. Balík ho napadlo otevřít poté, co z něj uslyšel zvuk podobný pláči. Matku (24) dítěte, která balík poslala, nyní vyšetřuje policie, píše CNN.

Incident se stal v čínském městě Fuzhou. Matka dítě zabalila do několika vrstev igelitu a ve 37stupňovém horku, jež v Číně aktuálně panuje, jej poslala přes přepravní společnost Dada Delivery. Adresované bylo jednomu z místních sirotčinců.

Pracovníka společnosti ale neobvyklý balík a zvuk, který vydával, zarazil a otevřel jej. Jakmile dítě spatřil, okamžitě zavolal policii a záchranku. Šokovaní kolemjdoucí ihned přispěchali na pomoc a dítěti dávali během čekání na příjezd záchranářů vodu.

Novorozeně bylo následně převezeno do nemocnice v oblasti Jin´nan. V ohrožení života není, potvrdila nemocnice serveru CNN. Celý incident zachytil jeden z kolemjdoucích na kameru a zveřejnil ho na čínské sociální sítí Weibo.

Matka chce dítě zpátky

Policii se podařilo vypátrat matku novorozeněte rychle. Je jí 24letá žena s příjmením Luo, která se dítěte chtěla zbavit a nic lepšího než poslat ho poštou do sirotčince ji nenapadlo. Policie ženu vzala do vazby a věc dále vyšetřuje. Hrozí jí až pět let vězení.

Zda do vězení žena nastoupí, ale není jisté, jelikož policii sdělila, že si dítě vezme zpátky. To rozbouřilo lidi na sociálních sítích, podle kterých by jí mělo být dítě odňato natrvalo. „Jak ho můžou dát zpátky té ženské? Vždyť ho opustí znova,“ píše na Weibo jeden z uživatelů. „Podobní lidé by nikdy neměli být rodiči. Stát by ji měl tohoto práva zbavit,“ uvádí rozhořčeně jiný uživatel.

Radši kluka než holku

Podle čínského ministerstva sociálních věcí se v zemi nachází okolo 460 tisíc sirotků. Nejlidnatější země světa zavedla v roce 1979 kontroverzní politiku jednoho dítěte, aby zabránila vzrůstajícímu počtu obyvatel. Nyní se ale bojí, že klesající počet mladých lidí nebude schopný uživit stárnoucí populaci, a tak v roce 2015 rodinám povolila, aby měly dvě děti. 

Pozůstatky plánování ale v rodinách zůstávají, a jelikož jsou v čínské společnosti tradičně muži ceněni více než ženy, novorozeným holčičkám často hrozí opuštění i dnes. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi