Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bohoslužba se změnila v krvavou řež. Po střelbě v kostele nejméně 11 mrtvých

Autor: vei/ČTK - 
7. srpna 2017
07:30

Nejméně jedenáct lidí přišlo o život v kostele ve městě Onitsha na jihovýchodě Nigérie. V neděli tam jeden nebo více ozbrojenců střílelo na věřící. Podle policie by mohla být za masakrem místní rivalita. České ministerstvo zahraničí varuje před cestami do některých částí Nigérie.

„Momentálně máme tucet mrtvých v márnici, ostatní (postřelení) jsou v péči lékařů,“ řekl mluvčí fakultní nemocnice Nnamdiho Azikiweho, kam byly oběti převezeny. Policejní náčelník Garba Umar uvedl, že o život přišlo 11 lidí a 18 dalších utrpělo zranění.

„Podle toho, co zatím víme, jeden ozbrojenec, oblečený v černém a s přilbou na hlavě, vstoupil do katolického kostela během bohoslužeb a spustil palbu,“ uvedl policejní náčelník. Střelec byl podle něj najat, aby zabil jistou osobu, která se měla nacházet mezi věřícími. „Střílel jako blázen, mnoho lidí zabil a zranil,“ dodal.

Místní aktivista, angažující se při ochraně lidských práv, Emeka Umeagbalasi tvrdí, že ozbrojenci se chystali zavraždit syna vůdce místního společenství, ale nenašli jej doma, a tak se vydali do kostela, kde dotyčný také nebyl, a tak „dostali vztek a začali střílet po všech věřících bez rozdílu,“ popsal hrůzný pohled Umeagbalasi. V kostele byl zraněn i místní náčelník.

Očití svědci tvrdí, že počet obětí by mohl stoupnout i na dvě desítky a že střelců bylo nejméně pět. „Vyšel jsem z kostela a pak jsem uslyšel výstřely a křik,“ vylíčil Chukwuma Emeka, jeden ze svědků.

Nigerijský prezident Muhammadu Buhari odsoudil útok v kostele jako „hrůzyplný zločin proti lidskosti“ a nevyslovitelnou svatokrádež.

Nejlidnatější africká země se dělí na převážně křesťanský jih a v podstatě muslimský sever. Útoky na kostely jsou na jihu vzácné, na rozdíl od severu, kde bývají kostely a mešity častým terčem teroristů z islamistické skupiny Boko Haram.

České úřady varují před cestami do Nigérie

České ministerstvo zahraničí vydalo už loni v lednu výstrahu před cestami do Nigérie. Týká s především severní části země.

MZV ČR doporučuje vyhnout se cestám do severní části Nigérie (zejména státy Borno, Yobe, Adamawa, Bauchi, Gombe, Kano a také Kaduna, Jigawa, Katsina, Sokoto, Zamfara, Kebbi a Plateau). Doporučujeme rovněž vyhnout se cestám do oblastí na jihu země v deltě řeky Niger (státy Delta, Rivers, Bayelsa, Abia a Akwa-Ibom). Na severovýchodě země, kde probíhají vojenské operace proti islamistům Boko Haram, a na jihu v deltě Nigeru hrozí velké nebezpečí teroristických útoků a únosů,“ píše ministerstvo v doporučení. 

Při přestřelce v kostele zemřelo v Nigérii nejméně 11 lidí. Útočníků mohlo být podle policie víc. Při přestřelce v kostele zemřelo v Nigérii nejméně 11 lidí. Útočníků mohlo být podle policie víc. | AFP

Turisté by měli podle české diplomacie dbát v těchto místech zvýšené obezřetnosti. Zejména na místech s větší koncentrací lidí (trhy, mešity, kostely, nádraží) hrozí teroristické útoky

bb88 ( 7. srpna 2017 08:52 )

Zobrazit celou diskusi