Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hackeři ukradli maily Zaorálka a spol. Experti: Stojí za tím cizí země

Hackeři napadli e-mailové účty ministerstva zahraničí. Mezi nimi stáhli i maily šéfa diplomacie Lubomíra Zaorálka (ČSSD).
Hackeři napadli e-mailové účty ministerstva zahraničí. Mezi nimi stáhli i maily šéfa diplomacie Lubomíra Zaorálka (ČSSD).  (Autor: ČTK)
Autor: zst - 
31. ledna 2017
12:20

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a jeho náměstci mají stejný problém jako premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Hackeři se nabourali k jejich mailovým účtům a stahovali z nich data. K útoku došlo v minulých dnech, v rozhovoru pro Info.cz to už v pondělí naznačil ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Na únik informací upozornil také web Neovlivní.cz.

Podle Stropnického bylo zasaženo celé vedení úřadu, tajné informace jsou ale v bezpečí. Nicméně není jasné, kdo konkrétně za útokem stojí.

Kvůli informacím, které se na webech objevily, svolal Zaorálek odpoledne mimořádný tiskový brífing, ve kterém útok potvrdil. Tajné informace jsou ale během útoku byly podle něj v bezpečí, je si tím prý jistý. „Ministerstvo zahraničí se stalo terčem kybernetického útoku. Samo o sobě to není nic zvláštního. My jsme terčem nepřetržitě, dlouhodobě. Zhruba od začátku ledna ale víme, že jeden z těch útoků byl částečně úspěšný,“ řekl šéf české diplomacie.

„Útočníkům se podařilo proniknout do emailového systému našeho ministerstva, jeho pracovníků. Ministerstvo zahraničí má jeden vlastní vnitřní systém, který obsahuje i klasifikované informace, ten je vlastně fyzicky oddělen, a do toho se nikomu proniknout nepodařilo. Díky tomu, že posilujeme kontrolní mechanismy, tak se nám na to podařilo přijít,“ dodal Zaorálek s tím, že informoval Národní bezpečnostní úřad i premiéra Sobotku a bude chtít, aby se bezpečnostní úřadů zabývala vláda.

Vnitřní komunikační systém slouží zaměstnancům k výměně informací s jednotlivými zastupitelskými úřady. Pokud by data unikla odtud, mohlo by jít o mezinárodní problém a zkompromitování České republiky, která přijímá citlivá data ze zahraničí.

Útok byl podobný jako v USA, stojí za ním zřejmě cizí země

Zaorálek doplnil, že data hackeři ukradli desítkám zaměstnanců rezortu, včetně vedoucích pracovníků a jeho samotného. „Útok byl na vedoucí pracovníky včetně mě samotného. Byly to desítky zaměstnanců. Rozsah – bylo to velké množství dat. Jak dlouho probíhal, to je to, na co má zodpovědět pracovní skupina,“ řekl.

„Když jsem se o tom bavil s nejlepšími odborníky, které tady máme, tak mi řekli, že charakter toho útoku je takový, že byl velmi sofistikovaný, prováděný zahraničním státem a také mi sdělili, že způsob připomíná charakter útoku, který byl proveden na internetový systém Demokratické strany ve Spojených státech amerických,“ poznamenal Zaorálek. Z útoků v USA obvinila CIA Rusko, to nařčení odmítá.

Problém s hacknutým e-mailem měl před několika měsíci ale právě ministerský předseda Bohuslav Sobotka. Na veřejnosti se pak objevila korespondence související s Davidem Rathem nebo Sobotkovou hypotékou.

NBÚ: Po delší době u zubaře, vám také zřejmě najde problém

Mluvčí NBÚ Radek Holý upřesnil, že se jedná o bezpečnostní problém, na nějž experti přišli, když zkoumali kybernetické systémy ministerstva. „Přirovnal bych to k tomu, jako když dlouho nikdo nechodí k zubaři a pak jde na preventivní kontrolu, tak se dá očekávat, že mu ten zubař najde nějaké problémy, které se musí vyléčit. Tak to je něco podobného. Konkrétně o co jde, to vám říkat nechci, protože nám to nepřísluší. Potřebujeme, aby s námi všechny instituce a naši partneři spolupracovali, a strašně neradi bychom jim komplikovali život,“ popsal.

Podle internetového deníku Neovlivní.cz se ale k hackerům dostaly i utajované informace. Deník cituje anonymní zdroj z bezpečnostních složek.

stacho ( 31. ledna 2017 15:24 )

Putíííííííííín...........

santikxauz ( 31. ledna 2017 14:59 )

Obama byl určitě zvědavý,jak ho pomlouvají Trumpovi,tak je nechal sledovat.

Deneček ( 31. ledna 2017 14:50 )

Určitě hackeři pražské kavárny společně se Shapirem.

tgbg ( 31. ledna 2017 14:46 )

Stojí za tím RUŠTÍ FAŠISTI!!!!!! Stejně jako stojí za všemi válkami na světě.

sensadrak ( 31. ledna 2017 14:28 )

Dneska lidi ukradnou fakt všechno, i mejly troglodyta Zaorálka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa