Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čech Jašek nedostal v Súdánu jen 20 let. Musí zaplatit i statisíce pokuty

Autor: simao - 
31. ledna 2017
18:40

Český misionář Petr Jašek dostal u súdánského soudu 20 let za údajnou špionáž. Vedle toho ho odsoudili mj. za nelegální vstup do země, šíření pomluv, podněcování nenávisti a údajné focení vojenských budov, řekl o detailech rozsudku europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), podle kterého dostal Jašek taktéž pokutu 400 tisíc korun. Jednat se Súdánci o Jaškově propuštění do Česka se chystá osobně patrně sám ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

„Petr dostal 20 let za špionáž, 6 měsíců za šíření pomluv, 1 rok za rozsévání nenávisti, 1 rok za nelegální vstup do země a 1 rok za údajné focení vojenských budov. K tomu dostal pokutu 100 tisíc súdánských liber, tedy asi 400 tisíc korun za práci neziskového pracovníka v Súdánu bez povolení,“ vypočítává europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) údajná provinění misionáře Petra Jaška, kvůli kterým zůstává Čech zavřený v súdánském vězení.

Podle Zdechovského, který se odkazuje na vyjádření nevládních organizací a súdánských právníků, tak dostal Jašek v souhrnu trest 23,5 roku. Kolem výše trestu se tak objevují nejasnosti.

Video  Zaorálek se mi kvůli vězněnému Čechovi v Súdánu ještě omluví, čeká Zdechovský  - Tomáš Polák, David Vaníček
Video se připravuje ...

Jisté však je, že misionář a humanitární pracovník Jašek, který byl v Súdánu zadržen 10. prosince 2015, spolupracoval s americkou pobočkou organizací Hlas mučedníků. Dle ní vyrazil do Súdánu na pomoc mladému popálenému studentovi Alimu Omerovi, kterému měl předat i finanční dar. Dle Súdánců se však Jašek dopustil protistátní činnosti. Peníze měl navíc poskytnout protistátní opozici.

Problémy kvůli focení vojenských budov nemá český občan poprvé. Během procházky zambijskou metropolí Lusakou si trojice Čechů Jiří Cetel, Jan Coufal a Michal Veber vyfotila vyřazené letadlo u letecké základny a vjezd do kasáren. I oni byli obviněni v říjnu 2011 ze špionáže a hrozilo jim až 30 let vězení. Podařilo se jim však nakonec uprchnout ze země.

23,5 roku pro Jaška? Podle ministerstva platí trest 20 let za špionáž

Česká diplomacie tvrdí, že se Jašek nedopustil činů, za které byl odsouzen. Tresty, které Jašek u soudu dostal, se však nesčítají, upozorňuje mluvčí ministerstva zahraničních věcí Michaela Lagronová.

„Súdánci mají systém, kdy byl Petr Jašek sice odsouzen za sedm věcí, ale trest platí za to, za co dostal nejvíce. A nejvíce dostal za špionáž, což je oněch 20 let. Další tresty se k tomu nesčítají. Máme to přímo od člověka, který na tom stání byl,“ řekla Blesk.cz Lagronová.

Nejasnosti kolem výše trestu se objevily již dříve, když agentura AFP s odvoláním na Umara Farúka, súdánského obhájce Petra Jaška, uvedla, že byl Čech odsouzen celkem ke 24 letům odnětí svobody. 

Spolu s Jaškem byli odsouzeni dva Súdánci – pastor Hassan Taour a student Abdulmonem Abdumawla. Oba dostali po 12 letech. Jejich hlavním zločinem má být napomáhání Jaškovi v jeho údajné špionáži. Celkově pak mají od vynesení verdiktu všichni odsouzení 15 dní na odvolání.

Ministerstvo zahraničí se případem intenzivně zabývá od samého počátku, a to na nejvyšší úrovni, upozorňuje Lagronová. Zároveň je prý přesvědčeno, že „uvedené soudní rozhodnutí nenachází oporu ve zjištěních skutkového stavu“, jak stojí v oficiálním prohlášení resortu, kterému šéfuje ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). 

Do Súdánu patrně zamíří sám Zaorálek

Další postup v jednání se súdánskou stranou není zatím stoprocentně jistý. Původně to vypadalo, že se do Súdánu vydá náměstek ministra. Momentálně to ale vypadá tak, že právě Zaorálek by se měl vydat do Chartúmu na jednání se svým protějškem, prozradila Blesk.cz Lagronová. Pomoc Jaškovi je pro ministra priorita.

Ke snahám české, potažmo příp. i evropské diplomacie upíná nyní zraky i Jaškova rodina. Kolem Jaškova případu se přitom v minulosti objevilo několik jiných nejasností. Arabista a bývalý konzul Súdánu v Praze Petr Pelikán Deníku tvrdil, že „že pan Jašek mohl být už dávno doma, nebýt toho, že on sám je náboženský fanatik a že se nevyužilo možností, jichž se využít mohlo“, čímž zkritizoval jak Jaška, tak postup české diplomacie.

Rodinný přítel Jaškových Daniel Raus však slova o fanatikovi odmítl. „Petr Jašek není žádný fanatik, tohle slovo v žádném případě se na něj nehodí. On je prostě člověk, který má velké srdce. Kdysi šéfoval nemocnici v Počátkách u Pelhřimova a potom začal spolupracovat s organizací, která si říká Voice of Martyrs (Hlas mučedníků). U nás je poměrně neznámá, v Americe je velmi známá a má poměrně velké renomé. Jsou v kontaktu s mnoha kongresmany apod. a sledují případy pronásledovaných křesťanů různě ve světě, kterých je samozřejmě spousta. V tom je Petr Jašek jedním z mnoha,“ řekl Blesk.cz Raus.

VIDEO: O případu Petra Jaška promluvil ještě před vynesením rozsudku ve studiu Blesku bývalý súdánský konzul Petr Pelikán

joudajoudovy ( 1. února 2017 06:48 )

kde mame slunickare a ancu sabatu, aby za chudaka orodovali? jiste sahnou na sva bankovni konta a udelaji sbirku na pokutu.... staci, aby se bartoska jednou vzdal lenochoda a je to doma.

st.rec ( 1. února 2017 06:33 )

Asi tak nějak dopadne skoro každý nezdolný dobro*s*er a asi tak si chudí a nevzdělaní představují nárok na pomoc.Člověk v tísni může zachraňovat člověka opravdu v tísni,ale nejlíp za svoje vlastní,vydělané a ne jako Hanka&Tonka za drahé výkupné.

mrkevmrkev ( 1. února 2017 04:32 )

Byl o něm již kdysi napsán nějaký článek. Věděl moc dobře, jaké je riziko, přesto ho neustále podstupoval. Ani jeho vlastní rodina neměla tu moc ho přesvědčit, aby se vrátil. Sám si vybral cestu, bylo to jeho rozhodnutí. Stát nemůže nad každým držet ochrannou ruku, když se sám a dobrovolně rozhodl vést takový život.

santikxauz ( 1. února 2017 02:19 )

Aspoň si odpočine.

pavelkopeckyjezmrd ( 1. února 2017 01:34 )

Je to líná veš, který se nechce dělat. Tak si vymýšlí debiliny, za který teď bude platit. Budiž mu to přáno do konce jeho života 😂😂😂😂😂😂😂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa