Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zaorálek potvrdil únik citlivých dat hackerům. Útok trval „několik měsíců“

Autor: pet/čtk - 
2. února 2017
12:50

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) odmítl, že by při útoku hackerů na ministerstvo zahraničí unikly tajné informace. Piráti ale mohli získat materiály, které jsou citlivé pro osoby a instituce. Zaorálek to řekl na čtvrteční mimořádné tiskové konferenci. Obsah ukradených materiálů ani délku útoku podle něj není možné nyní určit. Trval ale podle něj několik měsíců.

Útok hackerů na ministerstvo zahraničí Zaorálek oznámil v úterý. Situaci označil za vážnou. Už v úterý řekl, že utajené informace nebyly ohroženy. Ve čtvrtek odmítl, žese ven z resortu dostaly strategické informace. „To je lež a to musím důrazně odmítnout,“ řekl.

„Platí to, co jsem řekl, že vnitřní systém ministerstva, který pracuje se strategickými informacemi, které jsou citlivé z hlediska bezpečnosti státu, napaden nebyl,“ dodal. Připustil, že například jeho e-maily mohly obsahovat informace, jejichž únik je pro něj nepříjemný. Neohrožují ale národní bezpečnost.

Zaorálek se kvůli útokům ve čtvrtek sešel se šéfy tajných služeb nebo novým ředitelem Národního bezpečnostního úřadu Jiří Langem. Odložil proto odlet na pracovní cestu na Balkán.

pisalek ( 2. února 2017 13:20 )

"Útoky trvaly několik měsíců".....tady je vidět, jak to má Lubošek pod kontrolou, všechny obavy jsou zbytečné a rozhodně nám nic neukradli. Oni asi neměli co ukrást, protože kde nic není nelze nic ukrást, že?! A už vůbec ne nějako myšlenku.....

santikxauz ( 2. února 2017 13:11 )

Hackeři nic neukradli,to by vám musely ty materiály chybět,oni si je pouze zkopírovaly,pro vlastní potřebu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa