Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Manévry a zatýkání ve Stockholmu: Policie po útoku zadržela další 3 lidi

Autor: mah, ČTK - 
8. dubna 2017
19:59

Podle šéfa švédské policie Dana Eliassona vše nasvědčuje tomu, že zadrželi pachatele pátečního útoku ve Stockholmu. Vyšetřovatelé v sobotu potvrdili, že podezřelým je 39letý Uzbek. Ten s policií zatím nekomunikuje. Záznam o tomto člověku ale v minulosti vedly i švédské tajné služby. Ve Stockholmu podle médií dál pokračují policejní akce. V rukou strážců zákona měli skončit další 3 lidé.

„Nic nenasvědčuje tomu, že máme nesprávnou osobu, naopak, s postupujícím vyšetřováním se podezření posiluje,“ uvedl šéf švédské policie Dan Eliasson. Záznam o tomto člověku se v minulosti objevil v informacích shromažďovaných švédskými tajnými službami. Není jasné, zda ve Švédsku přebývá legálně. Vyšetřovatelé také nevědí, zda byli do atentátu zapleteni ještě další lidé, nic ale nevylučují.

 Na sedadle řidiče nákladního auta, které bylo ukradené místnímu pivovaru a se kterým útočník najel do lidí, policisté našli technické zařízení, „které tam nemělo být“. Zatím ale neurčili, zda šlo o bombu, předmět je potřeba prozkoumat.

Při pátečním útoku na rušné nákupní třídě přišli o život čtyři lidé, dalších 15 utrpělo zranění. Deset z nich je ještě v nemocnici, mezi nimi jedno dítě. Eliasson řekl, že existuje jasná podobnost mezi tímto atentátem a nedávným útokem v Londýně, kde 52letý muž najel autem do lidí na Westminsterském mostě. U budovy britského parlamentu pak způsobil nožem smrtelná zranění policistovi. Zemřelo celkem pět lidí.

Švédsko si v neděli připomene oběti minutou ticha

Švédský premiér Stefan Löfven v sobotu oznámil, že v neděli země uctí památku obětí stockholmského atentátu minutou ticha. „Dnes je den smutku,“ řekl, když přišel položit kytici růží nedaleko místa tragédie. Už dříve to učinili i zástupci královské rodiny. „Jsme otevřená, demokratická společnost a tak to také zůstane,“ prohlásil také Löfven.

Agentura DPA napsala, že na obyvatelích Stockholmu je znát smutek, ale i hrdost, vzdor a pocit sounáležitosti. „Měli bychom tu (v centru Stockholmu) uspořádat veliký večírek, abychom ukázali, že se nebojíme,“ navrhnul jistý prodavač ovoce, původem Turek, který své zboží nabízí na náměstí Hötorget nedaleko místa atentátu.

Policie zatkla další tři lidi

Podle webu DailyMail.co.uk zatkla švédská policie další tři podezřelé. Zadržela je v sobotu odpoledne v autě, které je spojováno s útočníkem z pátku. Policie se k informacím, které začala šířit švédská média zatím nevyjádřila.

Zároveň jsou hlášeny velké policejní manévry z předměstí Vårberg na západě Stockholmu. Speciální policejní jednotky tam prohledávají budovu a policejní technici vynášejí množství důkazních předmětů.

Policie také potvrdila, že předmět, který v pátek našla vedle sedadla řidiče v kamionu, kterým útočil 39letý uzbek, byla doma vyrobená bomba. 

Orco ( 9. dubna 2017 06:43 )

pravy viking hned na uvodni fotce nadhera.

MILLLIS ( 9. dubna 2017 01:46 )

... a pepen...

sores ( 8. dubna 2017 18:15 )

Pokud je bílá rasa toleruje nechat žít trvale černý vražedný,líný ve svém státě tak se nemůže divit. Dobře jim tak. Nejsou zvyklé makat, nemají výrobní továrny nic nevyrábí, nemají návyk makat jen zabíjet a dělat parchanty. Bílá rasa na to stejně dojede, nikdy neměla dovolit černým k trvalému pobytu.

montevideo ( 8. dubna 2017 17:54 )

Jak si je Švédi vychovali, tak je mají.

montevideo ( 8. dubna 2017 17:31 )

Snad má celu dostatečně luxusní. Je to přece jenom uprchlík, tak by měl mít vše na stříbrném podnose.

Zobrazit celou diskusi