Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Svědectví z pekla ve Švédsku: Rozdrcený kočárek, amputovaná noha a krev

Autor: mah - 
8. dubna 2017
05:01

V pátek odpoledne vjelo nákladní auto do lidí v rušné stockholmské části Drottninggatan. Podle informací policie při útoku zemřeli nejméně čtyři lidé a dvanáct jich bylo zraněno. Mezi obětmi bylo zřejmě i malé dítě. Kamion totiž dle nepotvrzených informací z místa při krvavé jízdě smetl i kočárek. Masakr, stovky prchajících lidí a ulici posetou těly popsalo také několik svědků.

Podle Glena Forana, Australana, který se stal svědkem útoku, smetl kamion i kočárek s dítětem. „Otočil jsem se a viděl jsem, jak se na mě řítí obrovský náklaďák,“ popsal muž. Vůz prý kličkoval ze strany na stranu. Nevypadalo to ale, že by řidič ztratil kontrolu nad volantem. „Chtěl srazit lidi. A srazil lidi. Dokonce srazil kočárek s dítětem, úplně ho zničil,“ vzpomínal na okamžiky hrůzy Foran pro web The Telegraph. 

Annevi Peterssonová byla v době útoku v převlékacích kabinkách obchodního domu. Pro BBC popsala, co ji čekalo, když se odvážila ven. „Slyšela jsem hluk a křik, najednou jsem viděla lidi,“ vzpomínala. „Když jsem vyšla ven, viděla jsem přímo před obchodem mrtvého psa, jeho majitel brečel vedle. Byla tam paní, která měla amputované chodidlo. Všude byla krev, všude po zemi ležela těla. Někteří lidé se starali o své blízké, jiní utíkali pryč,“ vylíčila žena strašné okamžiky po útoku. Viděla prý stovky lidí prchat pryč.

Další ze svědků, Jan Granroth, byl v obuvi jen ulici od místa incidentu. Náhle uslyšel křik. Švédskému listu Aftonbladet popsal: „Stáli jsme v obuvi a lidé začali křičet. Tak jsem se podíval z okna obchodu a uviděl jsem obrovský náklaďák, který právě narazil do zdi na druhé straně ulice.“ Granroth měl ale štěstí, s ostatními se mu podařilo utéct nouzovým východem.

Dimitris zase popsal médiím příšerné chvíle, kdy viděl, jak auto přejelo nejméně dva lidi. „Byl jsem na hlavní ulici, když se tohle velké nákladní auto objevilo odnikud. Neviděl jsem, jestli ho někdo řídil, ale vymklo se kontrole. Viděl jsem, jak to auto přejelo minimálně dva lidi. Utekl jsem odtamtud nejrychleji, jak jsem mohl,“ uvedl muž.

Vše jsme sledovali online:

Nákladní automobil najel v Stockholmu do lidí
 
23:26
7. 4. 2017

Pro dnešní večer se s Vámi u online přenosu loučíme, děkujeme za pozornost. Incidentu se budeme věnovat i v následujících dnech.

 
22:33
7. 4. 2017

Švédský premiér Stefan Löfven také řekl, že jeho sociálně demokratická strana dál plánuje navzdory incidentu uspořádat o víkendu svou každoroční konferenci v Göteborgu, druhém největším městě v zemi.

 
22:28
7. 4. 2017

Švédský premiér Stefan Löfven po teroristickém útoku ve Stockholmu řekl, že země je v šoku. Cílem terorismu je podkopat demokracii, dodal.

 
21:53
7. 4. 2017

Policejní šéf Jan Evensson oznámil, že zadržený muž byl identifikován. Vzhledem prý připomíná hledanou osobu, jejíž fotografii vyšetřovatelé po útoku ukázali novinářům.

 
21:28
7. 4. 2017

Premiér Sobotka odsoudil útok ve Stockholmu. V kondolenci svému švédskému protějšku napsal, že není možné se nechat vydírat praktikami teroristů.

 
21:18
7. 4. 2017

Policejní mluvčí Lars Byström novinářům sdělil, že vyšetřovatelé v souvislosti s dnešním útokem vyslýchají dvě osoby. „Mohu potvrdit, že jsme předvedli dvě osoby k výslechu. Nutně to ale neznamená, že jsou podezřelé.“

 
20:59
7. 4. 2017

Informace o obětech se ale stále různí, neboť podle lékařů byl při akci, během níž pachatel vjel s nákladním autem do davu lidí, zabit jeden člověk. Stockholmská radnice oznámila, že mrtví jsou tři.

Zdravotníci, na které se odvolává agentura Reuters, ošetřili v nemocnici patnáct zraněných. Devět z nich je ve vážném stavu, jsou mezi nimi i děti.

Panika bezprostředně po útoku:

montevideo ( 8. dubna 2017 15:03 )

Švédsko si o to svojí prouprchlickou politikou říkalo už dávno. Gratuluji, sluníčkáři!

sores ( 8. dubna 2017 11:25 )

Přeji to Švédsku i když je mi líto nevinných lidí. Za smrt mohou poděkovat politikům, páni politici si je pozvali a cpou do vrahů muslimských šílené prachy za NIC nepracují a jen se flákají, nejsou zvyklé makat, žádné fabriky u nich nejsou nic nevyrábí, žili jen z ropy ale ne z fyzické práce jako evropané.

prycsnima ( 8. dubna 2017 10:32 )

 Sluníčka ve Švédsku jsou teď šťastná.

santikxauz ( 8. dubna 2017 07:21 )

Důsledek humanity EU a špinavé politiky USA.

iFender ( 8. dubna 2017 06:43 )

Chteli "mameluky" a multikulti tak zadna solidarita!Jsou si sami na vine!!!!!!Tam kde nejsou je celkem jeste klid.Musi se to ovsem hlidat.

Zobrazit celou diskusi