Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Měl Trump vizi? Litoval Švédy za teror uprchlíků, pak v zemi vypukly nepokoje

Autor: Mii - 
21. února 2017
19:55

Kdekdo si dobíral amerického prezidenta Donalda Trumpa poté, co ve svém sobotním projevu litoval Švédy za jejich agresivní uprchlíky. Jenže ve Stockholmu přesně dva dny po jeho výroku vypukly v uprchlickém předměstí Rinkeby agresivní nepokoje, při kterých musela zasáhnout policie.

Nepokoje odstartovaly na stockholmském předměstí, o kterém Trump v sobotu mluvil jako o problematickém místě. Výtržníci zapalovali vozidla a ničili veřejný majetek. Nakonec musela zasáhnout policie, které se výtržníky povedlo rozehnat až po varovných výstřelech. Podle švédské televize SVT bylo několik strážníků při incidentu zraněno.

Předměstí se 75 procenty imigrantů

Během stockholmských nepokojů skončilo v plamenech sedm nebo osm vozidel. Strážníci následně došli k názoru, že auta byla zapálena, aby je vylákala ven. Fotograf místních novin Dagens Nyheten skončil po kontaktu s výtržníky v nemocnici.

Incidentu se účastnilo 30 až 50 mladých lidí. Odehrál se údajně poté, co policie v uprchlickém předměstí zatkla hledanou osobu. To se lidem nelíbilo, a tak začali na strážníky házet kamení. 

Podle švédského ministra vnitra Anderse Ygemana policie postupovala dobře. „Neustupovali. Byli tam. Zatkli hledanou osobu, tak to má být,“ sdělil televizi SVT, aby dodal: „V předměstí jsme hlídky posílili, takže je dost možné, že k incidentům bude docházet častěji. Jde ale o to zvýšit bezpečnost místních obyvatel.“

Severní předměstí Stockholmu obývají imigranti ze 75 procent.

Trump litoval Švédy za neexistující útok

Trump v sobotu večer ve svém projevu na Floridě mluvil o hrozbě terorismu a imigrace. Přímo řekl, že je problém nutné řešit „kvůli tomu, co se stalo minulou noc ve Švédsku“. Jenže v severské zemi ten den k žádnému incidentu nedošlo.

Celý svět, a zejména Švédi, tak začali nového amerického prezidenta zesměšňovat a řečnicky se ptát, „co kouří“, když je schopen říkat takové nesmysly. Trump následně svůj výrok vysvětloval tím, že mluvil o reportáži televize Fox News, která se imigrantům ve Švédsku věnovala. Ale ta byla čistě dokumentární.

Jakmile svět nepřijal ani toto vysvětlení, Trump napsal na Twitter, že se jen snažil vyvrátit falešnou zprávu, že Švédsku velký počet uprchlíků prospívá.

hanka666 ( 21. února 2017 22:38 )

Zapalování aut apod.zhovadilosti dělají čmoudi každý den nejen u švédů ale i ve Francii, Belgii, a dalších zemích.To jen naši presstituti to nesmí napsat.

kiwi65 ( 21. února 2017 21:06 )

 Trubka je vize sama o sobě.Hází machry,však musel vědět co se chystá,amíci odposlouchávají a lezou do korespondence celýmu světu.Otázka je proč je nikdo nevaroval????Však to jsou spojenci ušáků.

majojo ( 21. února 2017 20:33 )

 Tak trochu se nám kačer prokecl, co? Hovno vize, věděl to předem - a proč asi?

Tibi ( 21. února 2017 20:31 )

Trump žádnou vizi neměl,jen sleduje jak to ve Švédsku a jinde chodí.To co se veřejnost dozví je jen část informací jak to tam skutečně je.Valná většina nežádoucích informací se raději zamlčí.To co se tam stalo se bude stále opakovat ve Švédsku i ve Francii i jinde.Dnes je to Paříž zítra vypuknou nepokoje v jiném místě.Třeba si položit zásadní otázku.Chceme to také zažívat na co se zatím jenom díváme na televizních obrazovkách?

Zobrazit celou diskusi