Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Soud s ukrajinským oligarchou: Vydáme Firtaše Američanům, slíbilo Rakousko

Autor: ČTK, bk - 
21. února 2017
15:45

Vrchní zemský soud ve Vídni v úterý vyslovil souhlas s americkou žádostí o vydání ukrajinského oligarchy Dmitra Firtaše, který je ve Spojených státech podezřelý z korupce. Konečné rozhodnutí je nicméně na ministerstvu spravedlnosti. Firtaš, který má úzké kontakty na ruského prezidenta Vladimira Putina, stíhání v USA považuje za politicky motivované.

Firtaše zadržela rakouská policie v roce 2014 ve vídeňském sídle jeho firmy na žádost amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Brzy byl jeden z nejbohatších Ukrajinců propuštěn na rekordní kauci 125 milionů eur (3,38 miliardy korun), ale do uzavření vydávacího řízení nesmí opustit Rakousko. V dubnu 2015 zemský soud ve Vídni rozhodl, že Firtaše nevydá. Vrchní soud v úterý ale rozhodnutí zvrátil.

Firtaš podle amerických vyšetřovatelů uplácel politiky ve snaze získat licence pro obří důlní projekt v Indii. Na úplatky podle USA vydal 18,5 milionu dolarů (zhruba 474 milionů korun), spolupráce se ale nakonec neuskutečnila.

Firtaš měl za někdejšího proruského režimu prezidenta Viktora Janukovyče na Ukrajině díky těsným stykům s Ruskem velký vliv. Patřil také k hlavním investorům do energetického a chemického průmyslu ve střední a východní Evropě.

tounny44 ( 21. února 2017 17:07 )

Čau. Jsem tonny44 z Říčan a zadara vykourim kohokoli. Říkají mi Hulič. Měřím 150 cm a vážím 90kg. Prát se umím, už jsem zbil i jednu duchodkyni. Tak večer u hřbitova, ok? Každý večer v 8h.Vaš tonny44

Zobrazit celou diskusi