Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Banksyho tvář odhalena? Umělce zřejmě načapali při činu v obchodním centru

Autor: nka - 
3. dubna 2017
19:45

Obličej tajemného Banksyho, který si svoji identitu úzkostlivě chrání, je možná odhalen. Umělce prý v izraelském obchodním centru, kde se má v úterý otevřít výstava jeho děl, natočila nejmenovaná návštěvnice.

Žena údajného Banksyho přistihla v obchodním domě Herzliya Marina ležícím nedaleko Tel Avivu. Právě tady bude v úterý zahájena výstava The Art of Banksy (Banksyho umění), která podle kurátora ukazuje díla od čtyřicítky soukromých sběratelů a jedinečným způsobem shrnuje Banksyho kariéru.

Je to Banksy? Podívejte se na video: 

Svědkyně, která si nepřála zveřejnit své jméno, do obchodního domu dorazila ještě před otevřením. „Obchoďák otevírá v 10 hodin, a když tam potřebujete být dříve, musíte se zapsat. Když jsem dorazila, všimla jsem si, že už je tam přede mnou napsané nějaké anglické jméno. Zeptala jsem se ochranky, kdo to je. Odpověděli, že nějaký umělec z Anglie,“ vysvětlila návštěvnice, která se poté na muže zašla podívat. „Dveře byly otevřené a všude byl silný zápach barvy,“ popsala.

Na videu, které pak nahrála svým telefonem, je vidět muž v maskáčích a bílém klobouku ve věku kolem 40 let. Chodí po studiu s papírovou šablonou v rukou. Pak si ale všimne, že je filmován, a dá si ruku před obličej. „Nejsem žádná jeho obrovská fanynka, ale v tu chvíli mě napadlo: Můj bože, to je on. To musí být Banksy,“ dodala.

Slavný tvůrce graffiti, který pochází z Bristolu a jeho identita je přísně střeženým tajemstvím, je jedním z nejlépe placených umělců současnosti. Ve své tvorbě často upozorňuje na sociální nerovnosti. V minulosti například pašeráckým tunelem pronikl do Pásma Gazy, kde pomaloval zdi místních domků pobořených izraelským náletem.

V polovině března pak Banksy v Betlémě otevřel hotel, který těsně sousedí se zdí oddělující Izrael od okupovaného Západního břehu. Zařízení s deseti pokoji, jejichž okna všechna ústí do pětimetrové betonové stěny, má podle Banksyho „ten nejhorší výhled na světě“ a je plný umělcových ironických děl.

Podívejte se na fotky údajného Banksyho a jím vyzdobeného hotelu s „nejhorším výhledem na světě“:


Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi